Nieuw van de Staatssecretaris: Sterfsubsidie!

AnnefleurDekker 20 feb 2017

Om plantaardig eten te stimuleren, looft staatssecretaris van Dam van Economische Zaken 1,2 miljoen euro uit voor de ‘New Food Challenge’; een soort prijsvraag waarbij bedrijven gestimuleerd worden om nieuwe vleesvervangers te ontwikkelen. Op papier een fantastisch idee natuurlijk, met een financiële prikkels plantaardig eten stimuleren. Maar die zelfde staatssecretaris looft ook ‘financiële prikkels’ uit aan boeren om hun gezonde ‘productiekoeien’ af te slachten. Wat een contradictie.

Binnenkort krijgt een boer €1200 per gedode koe (!), om de algehele veestapel in Nederland terug te dienen. Dit moet van de Europese Unie, omdat Nederland te veel mest produceert. Tot 2015 gold er een melkquotum tegen overproductie, maar dit werd afgeschaft zodat Nederland beter kon concurreren tegen goedkopere buitenlandse producenten. Dit wordt nu teruggedraaid, met als gevolg dat 60.000 gezonde koeien nu dus gedood dienen te worden. Dit komt neer op een subsidie van in totaal 72 miljoen euro. Waarom wordt dit bedrag niet geïnvesteerd in duurzame oplossingen, en wordt de koeienstand niet op een wat natuurlijkere manier teruggedrongen?

Terwijl mensen bij bosjes vegetariër (of nog liever: veganist) worden na het lezen van het inspirerende artikel van Rutger Bregman op de Correspondent, zet de overheid dus nog een tandje bij tégen de dieren met de sterfsubsidie. Zoals eerder genoemd zijn deze koeien veelal nog kerngezond en in de bloei van hun leven. Sommige koeien zijn bij slacht zelfs nog zwanger, waardoor het kalfje een langzame, pijnlijke dood sterft door zuurstoftekort tijdens de slacht. Niet voor niets diende Partij voor de Dieren en ChristenUnie eerder een motie in tegen het slechten van zwangere koeien, maar deze haalde geen meerderheid in de kamer. Het slachten zelf is zinloos, maar zelfs vanuit een winstoogpunt slaat het doden van de koeien nergens op: deze koeien produceren nog gewoon melk.

Wederom worden dieren het slachtoffer van liberale projecten zoals de Europese Unie. Een koe (en elk willekeurig ander dier in de vee-industrie) wordt gereduceerd tot slechts een productiemiddel of een product, en zolang er winst te behalen valt en er met subsidies gestrooid wordt zal hier niet snel verandering in komen. Het is daarom belangrijk dat de verandering van onderaf ingezet wordt, en een plantaardige levensstijl zicht verder verspreidt.