Wie wil bijen moet heien en kleien….

Als imkersdochter ben ik begaan met het lot van de bij. Evenals mijn vader werd ik geboren met astma. Hij was ervan overtuigd dat dit bij hem verbeterd was nadat hij was gaan imkeren en honing was gaan eten. Dus zat hij mij voortdurend achterna met een pot honing, waar ik niet van hield.

Wel hield ik van de bijen wegbrengen naar de heide, in alle vroegte. En dan, een flink stuk bij de bijenkasten vandaan, krekels vangen en luisteren naar hun snerpende geluidjes. Ook hield ik van het ontzegelen van de raten (de wasdekseltjes van de raten scheppen) en ze daarna slingeren. De goudgele straal honing gaf een gevoel van rijkdom en overvloed.

Later kreeg mijn vader interesse voor de geneeskrachtige werking van stuifmeel, propolis (het kleverige goedje waarmee de bijen kiertjes dichten) en koninginnegelei. Dit is de voeding waarmee een eigenlijk normale bijenlarve wordt gevoed. Die speciale voeding bepaalt dat deze bij geen werkbij maar een koningin wordt! Mijn vader hield met deze gelei de laatste jaren van zijn leven zijn gezichtsvermogen intact.

Zelf houd ik me, als fysiotherapeut en orthomoleculair therapeut, ook bezig met genezen op natuurlijke wijze. De wortels hiervan liggen in het imkeren van mijn vader en de passie voor voeding van mijn moeder. Samen met mijn dochter schreef ik OERgezellig voorleesboek, een prentenboek over leefstijl voor kinderen.

Als homeopaat heb ik een medicijn laten maken van varroamijt. Een parasiet onder bijen die hun voortbestaan bedreigt. Inderdaad was de bijenkast waaraan mijn vader het medicijn toediende snel vrij van varroa. Maar korte tijd later was dezelfde kast erger besmet dan ooit. In homeopaten termen betekent dit verloop: incurable case, ongeneeslijk.

Bijensterfte is een ramp voor de mensheid. "Als de bij van de aardbodem verdwijnt heeft de mens nog vier jaar te leven…..", een uitspraak door sommigen aan Einstein toegeschreven. En de bij is hard op weg! Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de milieu onvriendelijke manier van landbouw. Gelukkig is een kentering waarneembaar. Steeds meer consumenten en boeren kiezen voor ecologisch en biologisch.

Wist u dat u ook veel kunt doen om de bijen te ondersteunen? Kies voor biologische producten. Hang een bijenhotel in de tuin of werp eens een “zaadbom” (meer tips op de website www.reddebijen.nl) Want, zoals mijn vader zei: Wie wil bijen moet heien en kleien, het is hard werken voor een goed resultaat. Samen gaat dit nu eenmaal makkelijker dan alleen…