Zorg voor de Zorg

Angelo B. 18 nov 2016

Met een flinke dosis irritatie lees ik berichten als ‘Verpleeghuizen door plascontract opnieuw in opspraak’ en ‘Politiek moet grenzen in de zorg aangeven’. Waarom? Niet omdat ik een plascontract een goede zaak vind, zeker niet. Maar omdat ik weet dat er wéér een stroom van verwijten richting de zorg onder zo’n bericht staat van mensen die geen idee hebben hoe het er in de zorg écht aan toe gaat. Berichten als ‘Als je niet voor onze oudjes wilt zorgen had je een ander vak moeten kiezen’ en ‘Als het mijn oma was dan brak ik dat hele verpleeghuis af’.
Mijn moeder werkt al zolang ik me kan herinneren in de zorg, eerst met dementerende bejaarden, en later met mensen met een hersenbeschadiging. Mijn vrouw idem dito, alleen is haar groep bewoners misschien nog wel kwetsbaarder, zij werkt in een hospice waar mensen komen om menswaardig te kunnen sterven als ze ongeneeslijk ziek en uitbehandeld zijn. Zelf werk ik in de ondersteunende dienst van een verpleeghuis met diverse groepen kwetsbare bewoners. Ik maak de zorg al sinds mijn jeugd van dichtbij mee, en ik kan die mensen die zo’n grote mond hebben op social media vertellen: Er is er niet één van jullie die zou willen ruilen met diezelfde zusters die jullie op Facebook verfoeien.
Hebben jullie énig idee wie jullie uitschelden? Dit zijn de mensen die jullie man, vrouw, vader, moeder, opa of oma wassen als ze een ongelukje hebben gehad. Degenen die de poepluiers verschonen, waarbij soms de halve kamer onder zit. Degenen die de kots opruimen die over de grond, het bed, en de bewoner zelf ligt als deze ziek is. Maar nog veel belangrijker: Dit zijn de mensen die hun hand vasthouden als ze pijn hebben. De mensen die ze een knuffel geven als ze verdrietig zijn. De mensen die ze houvast bieden als ze in de war zijn. De mensen die ze troosten als ze bang zijn. En dit doen ze voor een salaris waar de gemiddelde Nederlander zijn neus voor ophaalt. Wees dankbaar dat er nog mensen zijn die dit werk WILLEN doen onder de huidige omstandigheden.
Dit zijn NIET de mensen die plascontracten bedenken. NIET de mensen die de zorg nóg verder verschralen door bezuiniging op bezuiniging. NIET de mensen aan de top die het grote geld binnenhalen zonder hun handen vuil te maken. De zuster heeft een groot hart, trap er niet op.