BUSHOKJES

Fons Nijpels 23 mei 2016

Als veelgebruiker van het openbaar vervoer, maak ik voortdurend wat mee. Soms leuk, soms minder.

De laatste categorie was gisteren: ik kom aanlopen bij een bushokje om daar 5 minuten te wachten op de interlokale bus die ik moet hebben. Er zit al een jonge vrouw, eigenlijk nog een meisje van pakweg een jaar of 17, die driftig aan een sigaret zit te trekken en zuigen en dus grote stinkende, giftige wolken produceert. Bij nadering zeg ik haar dat ze zit te roken op een plek waar dat uitdrukkelijk verboden is, en ik wijs tegelijk op het affiche aan de glazen wand waar dat op staat. Zegt het kind terug; "Ja maar ik was de eerste die hier was". Kennelijk bedoelend dat als je ergens het eerst bent je dan je gang kunt gaan. Ze staat wel op en gaat net om het hoekje door met paffen, en ik zeg haar nog dat iedereen geacht wordt te weten dat op wachtplaatsen van het openbaar vervoer niet gerookt mag worden.

Ik ga zitten en word nu alleen door een glaswand van haar gescheiden. Door de wind dringt de rook nog steeds volop de wachtruimte in. Dat bevalt me dus helemaal niet, dus ik roep haar toe dat ze nog steeds bezig is mij te vergiftigen. Ze heeft lang blond haar, draagt een zeer strakke spijkerbroek met hippe laarsjes, en een zwart leren jack. Ze trekt zich gelukkig iets aan van mijn woorden en gaat aan de andere kant van het bushokje door met haar gepaf. Ik heb er nu geen last meer van, maar als als blikken konden doden was ik ter plekke in rook opgegaan. En ik ben ook geirriteerd, want waarom moet ik toch altijd als politieagent optreden?

Als de bus aankomt gooit ze demonstratief de nog brandende peuk voor mijn voeten, en ik haast me die uit te trappen. Weer een peuk in een gebied met een rookverbod, en het is bepaald niet de eerste of enige. Na kauwgum zijn peuken de grootste vervuiler van onze straten. Straks gaat hier weer iemand zitten roken, met als smoes dat er al zoveel peuken liggen, en dat het daar dus kennelijk toegestaan is. Nou rokers van Nederland: dat is het dus NIET: in bushokjes geldt al jaren een algeheel rookverbod en laat dat nu dus eindelijk eens doordringen in uw vervuilde grijze massa en handel ernaar!