NEE TEGEN DANKBAARHEIDSDAG

Fons Nijpels 27 nov 2015

Het maandblad ‘Psychologie Magazine'(heete dat ooit niet: ‘Maandblad Psychologie’, maar moest de naam verengelst worden?) weet deze maand zijn pagina’s te vullen met een oproep en pleidooi om hier een DANKBAARHEIDSDAG in te voeren, in navolging van, en, niet toevallig natuurlijk, te vieren op dezelfde dag als waarop de Amerikanen hun ‘Thanksgivings Day’ vieren, namelijk op de 4e donderdag van de maand November, dit jaar was dat op de 26e.

Bewaar me! Ik begrijp best dat die bladen vol moeten omdat ze bedrukt papier moeten verkopen, maar in hemelsnaam NIET DIT. Het radioprogramma ‘TinekeShow’ zag er een onderwerp in, en daar begint het dus mee, zo begint zo’n balletje te rollen. We veramerikaniseren al zoveel (Haloween en Valentijnsdag zijn allemaal Amerikaanse verzinsels, en ook het Kerstfeest is tot mijn afgrijzen inmiddels vergaand veramerikaniseerd), en hier zit dus niemand op te wachten (of wel?), want wij zijn in afwachting van Sinterklaas, en daar kunnen we zo’n extra feestdag niet bij gebruiken.

‘Thanksgiving’ is in Amerika een grootschalig, commercieel,intens, beetje klef, gebeuren, dat jaarlijks vele onschuldige kalkoenen het leven kost. Juist ‘Psychologie Magazine’ zou moeten weten dat daar hier geen plaats voor is op onze drukke najaarskalender. Laat dit verschijnsel maar lekker in Amerika blijven, zitten we hier niet op te wachten.

Nou heb ik niks tegen dankbaarheid vieren, maar dan wel op onze eigen manier en tijdstip. Hebben we de Amerikanen, met alle respect, niet voor nodig. Helaas ben ik zelf levenslang voorzien van dubbelzinnigheid over dit onderwerp, dank zij het cynische liedje "Dankbaar" van wijlen Robert Long, over wie nu een musical met Paul de Leeuw draait.

‘Psychologie Magazine’, verzin volgende keer asjeblieft een beter onderwerp, en laat het bij deze ene miskleun blijven, en kom er dus nooit meer op terug. En anderen: deze discussie is niet nodig, neem het niet over a.u.b.!

Geen ‘Dankbaarheids Dag’ a la ‘Thanksgiving’ in Nederland!