BRUINE BOEKEN & MEDIA

Fons Nijpels 26 nov 2015

Roken in de media, een belangrijk onderwerp. Ik denk dat er nauwelijks een belangrijker beïnvloeding denkbaar is dan via deze verborgen reclame. We weten dat de tabaksindustrie er altijd op uit is ervan gebruik te maken, tot in kinderfilms toe. Reclame mag dan wel verboden zijn, maar dit is minstens zo schadelijk. En het verschijnsel neemt weer hand over hand toe, het is weer hip om het te gebruiken en ernaar te verwijzen. De geschiedenis herhaalt zich altijd weer. Ik heb de nieuwe Bond film nog niet gezien, maar wil wedden dat er, net als in ‘Skyfall’ weer een gore, propagandistische verwijzing naar tabaksgebruik in zit. Dat gaat dan in het geniep, terwijl de bekende bierfirma er wel rond voor uitkomt er zwaar voor te dokken. De Nederlandse films zijn op dit punt nog veel erger en doorgaans niet om aan te zien.

Ik had de afgelopen maanden gelegenheid om een paar boeken te lezen die al een tijdje op de plank lagen, en ik werd bij het lezen niet goed van de hoeveelheid verwijzingen naar tabaksgebruik, alsof dat normaal zou zijn. Het zijn niet de geringsten die op deze manier reclame maken voor tabaksgebruik. Ik las: ‘De Eetclub’ van Saskia Noort, ‘Paradiso’ van Kees van Beijnum en: ‘Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor’ van Renate Dorrestein. Werkelijk niet te geloven hoe daarin over rookgedrag wordt geschreven. Puur propagandistisch en volslagen overbodig. En dit zijn allemaal boeken die tamelijk recent verschenen zijn, dus niet van Vestdijk of Havank uit de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Wonderlijk ook dat de literaire kritiek hier nooit ook maar één woord aan wijdt. En zo is de hele kliek schuldig aan propaganda van het ergste soort.

Het laten voorkomen van roken in boeken, films of welk medium dan ook is altijd propaganda voor het vreselijke product tabak, moeder van alle drugs. Het toch doen levert medeverantwoordelijkheid op aan dood en verderf. Verbieden kan niet, maar verantwoordelijkheid nemen wel!