ROOKVRIJE AUTO’S!

Fons Nijpels 24 aug 2015

Artsen en vooraanstaande artsenorganisaties pleiten voor een rookverbod in auto’s als daar kinderen in worden vervoerd. Dat is natuurlijk een uitstekend plan, want helaas komt het maar al te vaak voor dat rokers zelfs op hun eigen kinderen al rijdend een aanslag plegen. Een verslaafde kent nu eenmaal nauwelijks grenzen, en dus kan alleen een strikt verbod iets betekenen. De artsen zien de gevolgen in hun spreekkamers: asthma, oorontstekingen en veel meer ellende, logisch dat zij dat proberen te voorkomen. En dat het over iets substantieels gaat blijkt wel uit het feit dat zij erover beginnen: het is dus een veelvuldig voorkomend probleem. Handhaving van een dergelijk verbod zal echter niet eenvoudig zijn. Daarom pleit ik voor een ALGEHEEL rookverbod in auto’s. Dat is eenvoudig te handhaven door in elke auto een rookmelder te installeren, zoals dat ook in vliegtuigen wordt toegepast. Net ook als een alarmsignaal bij het niet omdoen van de veiligheidsgordel. Simpel dus.
Voor zo’n rookverbod in auto’s is ook nog een tweede belangrijke reden, namelijk de verkeersveiligheid. Roken in een auto leidt voortdurend af (net zoals telefoneren), en is dus gewoon gevaarlijk. Om nog maar niet te spreken over risicofactoren als: een gevallen brandende peuk in het kruis, en plotselinge verblinding door het in het oog krijgen van tabaksrook. En tenslotte zal het ook bijdragen aan de hoofddoelstelling van het tabaksbeleid: algemene ontmoediging van het gebruik van tabak. Daarom zijn de tabaksfabrikanten en hun vriendjes in de politiek er natuurlijk tegen. Eentje ziet er zelfs een fundamentele aantasting van de vrijheid van het individu in, en het zoveelste voorbeeld van overheidsbetutteling. Als je het daarover wil hebben zijn er wel fundamentelere zaken te bedenken. Alleen maak je je dan al snel belachelijk. Want iedereen begrijpt inmiddels wel waarom veiligheidsriemen in de auto verplicht zijn, en ook dingen als motorhelmen.
Het pleidooi van de artsen verdient dus krachtige ondersteuning, en kan aan veel kinderleed een eind maken. En ook de verkeersveiligheid verbeteren.
Het moet me trouwens van het hart dat elke keer als ik ouders zie roken bij hun kinderen, je ziet ze soms zelfs roken achter de kinderwagen, ik boos op hen word. Hoe kun je je eigen kind dit aandoen? Kindermishandeling door roken begint vaak al in de baarmoeder!