Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 17 jul 2015
Leestijd: 1 minuut

Goed nieuws: kittens zijn goed voor je concentratie!

Een goede nachtrust, een opgeruimd bureau, druivensuiker of zelfs een stukje zalm zou je concentratie kunnen verhogen. Maar waarom moeilijk doen als een plaatje van een kitten alles is wat je nodig hebt?

Oké, dat is misschien wat kort door de bocht, maar Japanse onderzoekers van de Universiteit van Hiroshima zijn erachter gekomen dat het zien van schattige plaatjes de concentratie aanzienlijk kan verhogen.

Lees ook: Onderzoek: Kattenfilmpjes kijken maakt je gelukkiger

Testjes

De studenten moesten drie verschillende testjes doen. In één van die testjes kregen ze een matrix met cijfers voor zich. Vervolgens moesten ze tellen hoe vaak een bepaald cijfer (bijvoorbeeld 8) in de matrix voorkwam, zonder hun vinger langs de cijfers te laten glijden. De resultaten van de 48 deelnemers werden genoteerd.

De opdracht die de studenten dorgeschoteld kregen (bron: Nittono et al)

Babydieren

Vervolgens kregen de studenten plaatjes van babydieren, normale dieren en van lekker eten te zien, waarna ze eenzelfde opdracht moesten maken. Wat bleek? Vooral het zien van de babydieren had een zeer positieve uitwerking op de resultaten: de studenten maakten de opdracht maar liefst 10 procent beter!

De uitslagen voor en na het zien van de schattige plaatjes (bron: Nittono et al)

Aandacht

Volgens de onderzoekers is het logisch dat kittens en puppy’s een positieve uitwerking op de concentratie hebben. „De zorg voor baby’s vereist niet alleen liefde, maar ook veel aandacht. Doordat de studenten oplettender waren, konden ze de opdracht ook beter maken”, aldus de onderzoekers in hun resultaten.

Lees ook: Schattige baby-kitten probeert moeder na te doen

Conclusie: jaag je kittens niet weg als ze de volgende keer op je toetsenbord komen zitten. Hun schattige uiterlijk zou weleens heel veel invloed kunnen hebben op de uitkomst van jouw tentamen of opdracht!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.