Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Good vibes 27 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Koppel (107 en 104) al 82 jaar getrouwd

En ze leefden nog lang en gelukkig. De zin komt in menig sprookjesboek voor, maar lijkt ook het credo te zijn waar de 107-jarige Duranord Veillard en zijn 104-jarige vrouw Jeanne onder leven. Het stel is al 82 (!) jaar gelukkig getrouwd en voor aankomende zaterdag mag Duranord zijn adem gaan opsparen: de beste man mag dan een taart met 108 kaarsjes uitblazen.

Duranord werd op 28 februari 1907 geboren in Saint-Louis-du-Sud, Haïti. In de hoofdstad van het eiland vond hij Jeanne. In 1932, het jaar dat de Afsluitdijk werd geopend, trouwde het koppel. In totaal kregen ze vijf kinderen. “Hij herinnert zich alles”, aldus de 62-jarige zoon Vely over zijn bijna blinde, hardhorende, maar nog steeds pientere pa. Een verslaggever van NBC News kan dat beamen. Tijdens een bezoek aan het gelukkig koppel bleef Duranord maar grappen maken.

Wat is het geheim achter een succesvolle relatie en een lang en gezond leven? “Dat is God”, beantwoordt Duranord in het Frans-creools. Om de hogere machten een handje te helpen, staat Veillard elke dag om vijf uur ’s ochtends op, doet hij “vijf tot zeven” push-ups alvorens zich op zijn ontbijt (thee, havermout en vers fruit) te storten. Zijn lunch en avondeten bestaan altijd uit vis met groenten.

Lees ook: Stel (99) viert 81-jarig huwelijk

De komende dagen – donderdag vierde Duranord zijn verjaardag – kan het gelukkige stel zich storten op de stapel cadeautjes die ze hebben gekregen van hun 12 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen.

Geen record

Hoewel Duranord en Jeanne langer getrouwd zijn dan de levensverwachting van een gemiddelde Nederlander, zijn ze niet de officiële recordhouders. Op plek drie staan Ivan (102) en Anka (101) Batalić uit Kroatië. Het duo is al ruim 84 jaar met elkaar getrouwd. De Kroaten moeten de Chinese Zhang (106) en Xu (105) voor zich dulden. Cupido schoot 72 dagen eerder in de roos bij dit koppel uit Shanghai.

Momenteel zijn Karam (109) en Kartari (102) Chand het oudst levende getrouwde stel. Op 11 december 1925 gaven de Britse tortelduifjes elkaar het jawoord. Enkele jaren geleden gaf Karam een gouden tip voor een goed huwelijk en leven. “Eet en drink wat je wil, maar met mate”, aldus de leermeester die nog dagelijks één sigaret wegpaft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.