Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 21 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Rector Vindicat door het stof

Nadat ongeveer tweehonderd leden van Vindicat op 3 september in restaurant Sushi Mall hadden gegeten, kwam het nieuws naar buiten dat de groep het restaurant had vernield en zich zeer onbeschaafd had gedragen. Later meldde zowel Vindicat als het restaurant dat er alleen sprake was van geluidsoverlast. De media pakten dit bericht razendsnel op en er ontstond een hetze. Wat heeft de rector Marc Mohr te zeggen over de situatie? Wat vonden andere betrokkenen? Verslaggever Nathan de Vries ging op pad in Groningen om alle partijen eens even goed aan de tand te voelen.

Tekst gaat onder de video verder.

De consequenties voor Vindicat

Burgemeester Peter Den Oudsten van Groningen gaf woensdag aan dat er wel vernielingen plaats hebben gevonden, maar dat de vereniging niet vervolgd wordt. Daar is simpelweg een aangifte voor nodig maar zowel het Openbaar Ministerie (OM), als het restaurant zelf doen dat niet en dus wordt er niet vervolgd. Het OM reageerde daar nog op: „We hebben de gehele situatie gescand en hebben geconcludeerd dat er onvoldoende strafbare feiten gepleegd zijn om te vervolgen. Er hebben wel vernielingen plaatsgevonden maar we kunnen niet duidelijk krijgen welke precies. Bovendien wil de eigenaar van het restaurant zelf absoluut geen aangifte doen."

Vindicat komt met de schrik vrij. De vereniging wordt niet vervolgd. Toch ligt de vereniging nog steeds onder een vergrootglas en is de beurs voor het bestuur opgeschort. Ook heeft Vindicat – mede door de vele media-aandacht en vanwege het feit dat dit niet de eerste keer dat ze negatief in het nieuws komen – veel negatieve reacties gehad. Naast de vele afkeurende geluiden op internet is de vereniging tevens bedreigd en is er een verenigingshuis besmeurd met verf. De rector maakte geen excuses, maar gaf wel aan de negatieve publiciteit over Vindicat te betreuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.