Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 5 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Nam Floortje Dessing een te groot risico?

Ze is inmiddels veilig: Floortje Dessing. Maandagmiddag kwam ze samen met het team van het Rode Kruis aan in het Afrikaanse land Djibouti. Sinds zondag zat ze ondergedoken in Jemen, waar hevig gevochten werd. Een bekende tv-presentatrice in een oorlogsgebied: nam ze niet een te groot risico?

Pech

Nee, vindt oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen. „Floortje heeft eigenlijk ‘pech’ gehad. Ze had zich aangesloten bij het Rode Kruis, een neutrale organisatie die met beide partijen in gesprek gaat. Daardoor nam ze geen groot risico”, vertelt hij. „Bovendien heeft ze heel wat ervaring met reizen naar ongebruikelijke plekken.”

Volgens Ad Deljaars, veiligheidsadvsieur bij het Rode Kruis, is zo’n situatie als in Jemen voor niemand veilig. De journalisten die meegaan worden goed voorbereid. „Floortje heeft allerlei trainingen gevolgd waarbij we verschillende scenario’s hebben doorgelopen. Ook hebben we specifiek voor deze reis een informatiemeeting gehad.”

Op het moment dat Floortje naar Jemen toe reisde, schatte het Rode Kruis in dat de situatie veilig genoeg was. Maar op de dag dat ze aankwam, sloeg dat beeld totaal om. De rebellen die tegen de troepen van Saudi-Arabië vochten, splitsten zich op. Iets wat niemand had kunnen voorspellen. „Wij hebben haar goed voorbereid. Het is heel vervelend dat het zich zo heeft ontwikkeld. Dat heeft niemand kunnen voorzien.”

Normale situaties voor oorlogsjournalist

Voor Melissen is het een onderdeel van zijn beroep geworden om te schuilen voor bombardementen en geweerschoten. In oktober gebeurde dat nog toen hij in Kirkuk in Irak was, wat eerst in handen van de Koerden was. „Maar toen ik er was, kwamen de Iraakse troepen binnen. Er werd geschoten en ik moest vluchten.” Hij ging de tuin in bij een willekeurige familie die hem onderdak bood. De volgende ochtend was het rustig en kon hij weer gaan. „Op dat soort momenten zorg ik ervoor dat ik de straat af ga. Die Iraakse troepen hebben het niet op mij gegund, maar in de chaos kun je ook per ongeluk geraakt worden.”

Dit soort situaties zijn normaal voor een beroep als oorlogsjournalist, volgens Melissen. Ook Floortje heeft daar rekening mee gehouden. „Natuurlijk loop je een hoger risico in Jemen dan in Hilversum op bombardementen.” Hij vindt dat ze op een goede plek zat bij het Rode Kruis. „Die organisatie gaat zorgvuldig om met deze risico’s. Het was een verstandige keus om binnen te blijven.”

Weinig aandacht

Voor het nieuws over Floortje leken we relatief nog weinig gehoord te hebben over de oorlog in Jemen. „De laatste jaren was het ontvoeringsrisico in Jemen erg groot, waardoor zelfstandige journalisten er liever niet heen wilden.” Bovendien is het land moeilijk bereikbaar. Saudi-Arabië vecht er tegen de rebellen en laat alleen hulpvluchten toe. „Ook zijn er weinig Nederlandse banden met het land. Het is eigenlijk heel wrang dat door het nieuws over Floortje er nu ineens veel meer aandacht is voor de oorlog in Jemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.