Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 26 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Politie ruilt Volkswagen in voor Mercedes

De witte Volkswagens met blauwe en oranje strepen zijn binnenkort verleden tijd. De politie verruilt na tien jaar de Volkswagens voor Mercedes. Er zijn alvast 2300 nieuwe voertuigen besteld die straks het straatbeeld zullen gaan sieren.

Afgelopen tijd is de politie op zoek geweest naar een nieuwe fabrikant voor de dienstwagens. Onder andere Opel, BMW, Mini, en Peugeot kwamen in aanmerking voor de opdracht. Ze konden daarmee een paar honderd miljoen euro mee binnen slepen.

Uitstraling

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs is blij dat de keuze op Mercedes is gevallen. „Met deze wagens kun je voor de dag komen en boezem je respect in. De uitstraling is natuurlijk heel anders dan dat je met een Mini voor komt rijden. Het is ook het psychologische effect dat je teweegbrengt als je in een Mercedes zit”, zegt hij tegen de Telegraaf.

Dat is trouwens niet het belangrijkste, dat is namelijk de functionaliteit volgens Struijs. „We hebben met een aantal merken proefgereden en de B-klasse scoort uitstekend. Hij is wendbaar, snel, robuust en betrouwbaar. Natuurlijk is de praktijk weerbarstig, maar ik verwacht niet dat er ineens vreemde zaken aan het licht komen als de Mercedes definitief in gebruik wordt genomen.” Struijs was van de rijprestaties van de Volkswagen Tourans, waar agenten nu nog in rijden, niet onder de indruk. Pijn doet het afscheid nemen dan ook niet.

Dure auto’s

Het respect inboezemen is niet iets geks. In Dubai rijdt de politie in flinke wagens. In maart dit jaar wisten de handhavers van de wet het Guinness Book of Records te halen door met een dienstauto 407 kilometer per uur te rijden. Dat deden ze in een Bugatti Veyron. De wagen rijdt normaal niet zo snel, de zeldzame bak is vooral bedoeld om contact te maken met mensen. Die wagen mag ook wat kosten: er hangt een kaartje van vier miljoen dollar aan.

Ons buurland Duitsland kan er ook wat van. Agenten rijden daar ook in een Mercedes. De Mercedes-Benz Brabus Rocket, die bijna zes ton kost. In Engeland en Zuid-Afrika kun je een Lamborghini tegen het lijf lopen en als je op zoek bent naar politie te Porsche moet je in Qatar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.