Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Turkse regering de markt op om groenten te verkopen

Dat je op een maandagmiddag door Istanboel slentert en ineens Recep Erdogan achter de balie ziet staan bij de groenteboer. Nou, zover zal het nog net niet gaan, maar de Turkse regering heeft wel besloten om zijn groenten te gaan verkopen.

Dat doet het omdat een zogenaamde ‘levensmiddelenterrorisme’ de prijzen kunstmatig opdrijft, waardoor het steeds moeilijker te betalen wordt voor sommigen. Op deze manier hoopt de regering die stijgingen te remmen.

Paprika van goud

Begin dit jaar waren de levensmiddelen in het land dertig procent duurder dan een jaar eerder. Koplopers zijn daarbij de groenten paprika en de aubergine die met bijna 90 en 80 procent in prijs zijn toegenomen.

De schuldige voor deze prijstoename zijn volgens de Turkse president hebberige handelaren en andere invloeden vanuit het buitenland. Toch kunnen veel critici het niet los zien van de gemeenteraadsverkiezingen over anderhalve maand, waarvoor dit een prima stuntje lijkt van Erdogan.

Tachtig punten

De verkooppunten van de groenten vind je vooral in de grote steden. In Ankara zijn er zo’n dertig overheidspunten te vinden, in Istanboel zijn er vijftig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.