Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Een op de vijf huisartsen weigert onterecht patiënt

Er worden door huisartsen vaak patiënten geweigerd, terwijl dit helemaal niet mag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat werd gehouden omdat patiënten aangaven niet over te kunnen stappen.

Zorgvisie

Als huisarts zijn er verschillende omstandigheden waaronder je iemand bij je praktijk mag weigeren. Dit kan betrekking hebben op de reisafstand, zorgvisie (denk aan bijvoorbeeld abortus) of – en dat komt tegenwoordig veel voor – wanneer de praktijk vol zit. Toch zou een op de vijf huisartsen om andere redenen patiënten de deur wijzen.

De voorbije jaren kwamen er bij het ACM steeds zo’n honderd klachten binnen van geweigerde patiënten. „De huisartsassistente vertelde dat de huisartsen in de gemeente met elkaar hebben afgesproken om alleen nieuwe inwoners van de gemeente aan te nemen", zo schreef een van hen.

Regelkennis

Dus gaat ACM samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiëntenfederatie Nederland de regels omtrent het overstappen beter onder de aandacht brengen bij huisartsen. 44 procent stelt namelijk niet goed van de regels op de hoogte te zijn. „Patiënten moeten vrij zijn in hun keuze voor een huisarts. Onderlinge afspraken tussen huisartsen die overstappen belemmeren, zijn verboden", zo benadrukt voorzitter Martijn Snoep.

AVRO-TROS maakte vorig jaar al een reportage over mensen die werden belemmerd bij het overstappen. „De nieuwe huisarts wilde mij niet inschrijven, omdat ik in een andere wijk woon, terwijl ze wel plek hadden", zo vertelde Mario Viegas. „De assistente zei dat ze anders teveel patiënten uit andere wijken kregen. Ze wilden het graag centraal houden. Dat was onderling afgesproken. Ik heb toen mijn zorgverzekeraar gebeld. Die zei dat ik vrije huisartsenkeuze heb.’ De nieuwe huisarts woont in de naastgelegen woonwijk, op enkele minuten van zijn oude huisarts."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.