Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 20 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 20 november

Elke ochtend zet Metro voor je op een rij wat je moet weten om helemaal op de hoogte te zijn. Dit zijn de nieuwspunten van maandagochtend 20 november.

Wat er vannacht gebeurde

Grote beving in Grote Oceaan

Er heeft maandagnacht een zware aardbeving plaatsgevonden in de Grote Oceaan. Dat gebeurde dichtbij de eilandengroep Nieuw-Caledonië, ten oosten van Australië.

De aardbeving vond plaats op ongeveer tien kilometer diepte en had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Er zijn voor zover bekend geen schadegevallen.

Wille en Condoomfabriek gaan snel en duurzaam bezorgen

CLS Healthcare – het bedrijf achter onder meer Willie.nl, Condoomfabriek en Condooms.nl – verruimt vanaf vandaag de zogenaamde cut-off tijden. Dat betekent dat mensen in Nederland en België tot 23.30 uur hun condooms voor de volgende dag kunnen bestellen.

Klanten die hun bestelling nóg sneller nodig hebben, kunnen vanaf nu ook gebruikmaken van Same Day Delivery. Bestellingen die voor 12.00 uur geplaatst zijn, kunnen voor een kleine meerprijs dezelfde avond worden bezorgd.

FDP stapt uit Duitse coalitieonderhandelingen

De liberale FDP is uit de Duitse coalitieonderhandelingen gestapt. De onderhandelingen over een zogenaamde Jamaicacoalitie – met de Groenen en de christelijke CDU en CSU – werden niet afgerond voor het ultimatum van 18.00 uur. Daarom besloot de FDP de stekker uit de gesprekken te trekken.

Naar verluidt zijn de onderhandelingen stukgelopen op het thema migratie. De Groenen willen een ruimhartiger beleid dan de FDP en het verschil zou onoverbrugbaar zijn. Het verschil tussen de FDP en de christelijke partijen is naar verluidt wel overbrugbaar.

Piñera wint eerste ronde in Chili

Miljardair en ex-president Sebastian Piñera leidt zondag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Chili. De rechtse kandidaat heeft ruim 36 procent van de bevolking achter zich.

De centrumlinkse politicus Alejandro Guillier staat met 22,6 procent voorlopig op de tweede plek. Na de tweede ronde wordt een van de twee kandidaten gekozen tot president van Chili. De winnaar van de verkiezingen volgt de linkse president Michelle Bachelet op.

Dit moet je weten op maandagochtend 20 november
De nabestaanden van Mitch Henriquez. / ANP

Wat er vandaag staat te gebeuren

Uitspraak hoofddoek bij politie

Het College voor de Rechten van de Mens doet vandaag uitspraak over het recht om een hoofddoek te dragen bij de politie. Een agente uit Rotterdam die tijdens het werk hoofdbedekking wilde dragen, werd teruggefloten door de politie.

Nu kunnen organisaties bepaalde neutrale kledingvoorschriften van hun werknemers eisen, bijvoorbeeld dat zij geen hoofddeksel dragen. Het zou echter kunnen dat iemand daardoor indirect beperkt wordt in zijn of haar vrijheid van godsdienstuiting.

Twee kansen op ‘Nederlandse’ Emmy

Twee Nederlanders maken op maandagavond kan om een Emmy Award te winnen. De Nederlandse regisseur Pieter Verhoeff doet mee met zijn miniserie Tokyo Trial, terwijl in de categorie Arts de Close Up-documentaire ‘Robin de Puy – Ik ben het allemaal zelf’ is genomineerd.

De International Emmy Award bekroont jaarlijks televisieproducties in elf categorieën die buiten de Verenigde Staten gemaakt zijn. De uitreiking vindt maandagavond Amerikaanse tijd plaats in New York.

Agenten horen strafeis in zaak-Henriquez

De twee agenten die terechtstaan voor de fatale arrestatie van Mitch Henriquez horen maandag de strafeis van het Openbaar Ministerie. Dat maakt het OM in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol bekend.

Het OM verdenkt de twee agenten van doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg en dood door schuld. Henriquez overleed in juni 2015.

Dit moet je weten op maandagochtend 20 november
Vanity Lewerissa (links) en Jill Roord tijdens een training van het Nederlands vrouwenelftal. Lewerissa speelt in de Eredivisie bij PSV. / ANP

Wat er verder in het nieuws is

Maak voetbalsters in Eredivisie prof’

De voetbalsters in de Eredivisie moeten ook de profstatus krijgen. Daar moet het kabinet op aandringen bij de KNVB, zo vindt het CDA.

Zowel de Eredivisie als de Jupiler League vallen nu in Nederland onder de tak Betaald Voetbal. En hoewel ook de vrouwen een Eredivisie hebben, valt deze onder de amateurtak. CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins vindt „het jammer te zien dat de positie van vrouwen in het voetbal achterloopt."

Minder privacy gezochte crimineel

De politie kan straks sneller een beroep doen op burgers bij het opsporen van criminelen. Vanaf 1 december worden de regels rond het tonen van beelden en het melden van de identiteit van een voortvluchtige verruimt. Het recht op privacy van verdachten wordt daardoor verder ingeperkt.

„Zelfs als we geen zaak hebben, kunnen we voor een goede en slagvaardige opsporing de identiteit van iemand prijsgeven, ter voorkoming van een misdrijf of nieuw misdrijf. Een alertering bijvoorbeeld”, aldus Hoofdofficier van justitie en landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving Diederik Greive tegenover De Telegraaf.

Fiscus deelt ondanks verplichting deals te weinig

De Belastingdienst deelt een groot deel van de afspraken die zij maakt met internationaal opererende bedrijven niet met andere EU-landen. Dat terwijl Nederland verplicht is om afspraken met ‘grensoverschrijdende effecten’ van de afgelopen vijf jaar in Europa te delen, schrijft dagblad Trouw.

Er zijn de laatste vijf jaar naar schatting ongeveer 10.000 afspraken gemaakt, maar staatssecretaris van Financiën Menno Snel maakte onlangs bekend maar zo’n 4000 van die afspraken uit te wisselen. Waarom hij de rest niet deelt, is niet duidelijk.

Het weer

Het gaat vandaag door heel het land veel regenen. In de ochtend en vroege middag is het waterkoud en wordt het 5 tot 7 graden. Daarna warmt het door de aanvoer van zachte lucht op tot 10 à 11 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.