Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 4 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op woensdagochtend 4 oktober

Wat moet je weten op deze woensdagochtend 4 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Catalaanse president kondigt onafhankelijkheidsverklaring aan

Catalonië zal zich binnen een aantal dagen onafhankelijk verklaren. Dat vertelt regio-president Carles Puigdemont aan de BBC. In het eerste interview sinds het referendum van dit weekend, gaf hij aan dat zijn overheid aan het einde van deze week of het begin van de volgende actie zal ondernemen. Op de vraag wat Puigdemont zou doen als de Spaanse overheid ingrijpt en de overheid van Catalonië overneemt, geeft hij aan dat het ‘een fout’ zou zijn ‘die alles verandert’.

Puigdemont deed de uitspraken net voor een felle toespraak van de Spaanse koning Felipe VI. In een televisie-optreden gaf de koning aan dat de Catalaanse leiders die het referendum hebben georganiseerd hun ‘gebrek aan respect voor de macht van de staat’ hebben getoond.

Catalaanse president Carles Puigdemont. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE

Onderzoek aanrijding Amsterdam CS afgerond

Er was sprake van een noodlottig ongeval. Dat concludeert de gemeente Amsterdam op basis van hun onderzoek naar een aanrijding bij Amsterdam Centraal. Een 45-jarige man reed in juni met grote vaart zeven voetgangers aan op het Stationsplein. De man was onwel geworden door een te lage bloedsuikerspiegel.

Hoewel de Amsterdammer al vrij snel niet meer verdacht werd van opzet, hield de politie de man langer vast om zekerheid te krijgen. De politie betreurt de achterdocht na het incident. „Veel mensen zijn geschrokken van dit incident. De gebeurtenissen riepen in eerste instantie vergelijkingen op met recente aanslagen in Europa", schrijft de gemeente in een brief.

Dodental Puerto Rico loopt op

Het dodental in Puerto Rico na orkaan Maria is opgelopen tot 34. Dat heeft gouverneur Ricardo Rosello laten weten. Eerder lag het aantal slachtoffers op 16, relatief laag vond Trump. „Zestien levens is een hoop", aldus Trump. „Maar als je dat vergelijkt met de duizenden mensen die omkwamen door andere orkanen is dat eerlijk gezegd lang niet zo ernstig."

Het land werd vorige maand zwaar getroffen door de orkaan. De herstelwerkzaamheden verlopen echter traag. Twee weken na het natuurgeweld zit een groot deel van de het eiland nog zonder elektriciteit. Op dinsdag bezocht Trump Puerto Rico om te praten met bewoners die nog steeds problemen hebben met het bemachtigen van noodzakelijke levensmiddelen.

Ravage in Puerto Rico. Foto: AFP PHOTO / Ricardo ARDUENGO

Wat er vandaag staat te gebeuren

Herdenking Bijlmerramp

Het is woensdag 25 jaar geleden dat een Israëlisch vrachtvliegtuig van El Al op twee flats in de Amsterdamse Bijlmermeer neerstortte. De ramp kostte aan 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van het vliegtuig.

Net als ieder jaar wordt de ramp herdacht bij het Groeiend Monument. Nabestaanden en andere betrokkenen komen samen om stil te staan bij het ongeluk. Locoburgemeester Kajsa Ollongren en zangeres Pearl Joan zullen ook aanwezig zijn.

Verdriet bij een nabestaande tijdens de herdenking in 2012. Foto: ANP

Wat er verder in het nieuws is

Amerikaanse minister positief over nucleaire deal

James Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie, heeft zich positief uitgelaten over de nucleaire deal met Iran. „Als we kunnen bevestigen dat Iran zich aan de deal houdt en het in ons belang is, dan moeten we er natuurlijk aan vasthouden”, gaf hij aan.

Trump heeft daarentegen diverse malen kritiek geleverd op de deal met Iran. Hij noemde het ‘een van de slechtste deals ooit’. In 2015 besloot Iran na onderhandelingen met wereldmachten het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties.

Record Rutte II

Nog nooit zijn zoveel ministers en staatssecretarissen vertrokken na een schandaal als in kabinet-Rutte II. Nu minister Jeanine Hennis-Plasschaert is opgestapt, staat de teller op zeven. Sinds de Tweede Wereldoorlog stapten niet zoveel bewindslieden op. Het vorige record was in handen van kabinet-Lubbers III toen drie ministers en twee staatssecretarissen opstapten.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert gaf dinsdagavond aan ontslag te nemen als minister van Defensie. „Ik ben politiek verantwoordelijk. Ik neem die verantwoordelijkheid ten volle”, zei Hennis over het mortierongeval in Mali. ,,Het stopt hier vandaag. Ik stop als minister van Defensie”. Het is nog onduidelijk wat de volgende stap in haar carrière wordt. ,,Ik heb helemaal nog niet nagedacht over een volgende stap, of dat nu hier is of elders."

Kabinet-Rutte II. Foto: ANP

Het weer

Het is vandaag bewolkt, maar op veel plaatsen blijft het droog. In het noorden kan vanmiddag een enkele bui vallen. Later vanavond en vannacht zal door het gehele land regen vallen. Het wordt maximaal 14-15 graden bij een matige tot krachtige wind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.