Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 16 okt 2017
Leestijd: 6 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 16 oktober

Wat moet je weten op deze maandagochtend 16 oktober? Metro zet het voor je op een rij.

WAT ER VANNACHT GEBEURDE

President Maduro wint ook regionale verkiezingen Venezuela

De socialistische partij van president Maduro heeft de regioverkiezingen in Venezuela gewonnen. Volgens de regeringsgezinde kiesraad was de regeringspartij in 17 van de 23 deelstaten de sterkste. De Venezolaanse oppositie betwist de uitslag.

Nog voordat de officiële uitslagen bekend waren gemaakt, zei campagneleider Gerardo Blyde ‘ernstige twijfels en verdenkingen’ te hebben over de resultaten die de kiesraad zou publiceren. Op basis van de peilingen verwachtte de oppositie juist een flinke overwinning.

De regioverkiezingen van zondag zijn de eerste verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land sinds de socialistische regering van president Nicolás Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement in augustus buitenspel zette. De partij van Maduro had 20 van de 23 deelstaten in handen.

Onderzoek naar racistische VVV-fans

De politie heeft een onderzoek geopend naar een incident na de Eredivisie-wedstrijd zondagmiddag tussen VVV-Venlo en PSV (2-5). Daarbij werden donkere PSV-spelers bij het verlaten van het veld op racistische wijze uitgescholden. Ook klonken er oerwoudgeluiden toen de bezoekende ploeg via de trap in stadion De Koel naar de catacomben liep. Op een filmpje van Omroep Brabant is te horen wat de PSV-voetballers naar hun hoofd geslingerd kregen.

Op basis van berichten in de media is de politie een onderzoek gestart. „Deze beelden zijn van dusdanige aard dat politie en Openbaar Ministerie een onderzoek gerechtvaardigd vinden. Uit het onderzoek zal moeten blijken of sprake is van een strafbaar feit en wie daarvoor verantwoordelijk is", liet de politie weten.

Het bestuur van VVV-Venlo veroordeelde het wangedrag van enkele toeschouwers al scherp. „Deze walgelijke racistische geluiden horen niet thuis in een voetbalstadion en staan haaks op de kernwaarden van onze club. We zullen er alles aan doen om de daders te achterhalen en passende maatregelen tegen hen te treffen", liet algemeen directeur Marco Bogers weten.

VVV-Venlo kondigde aan aangifte te doen bij de politie. Bogers heeft inmiddels namens zijn club excuses aangeboden aan PSV voor het ‘onacceptabele gedrag van de betreffende mensen’.

IS-strijders gedood door het Filipijnse leger

Het Filipijnse leger heeft twee leiders van een aan IS gelieerde rebellengroep gedood. De minister van Defensie verklaarde maandag dat Omar Maute en Isnilon Hapilon omkwamen bij gevechten in de stad Marawi in het zuiden van de Filipijnen.

Omar Maute was een van de ‘Maute broers’ die de naar hen genoemde rebellengroep leiden. De drie jaar oude Maute-groep zou bestaan uit jihadisten uit andere militante islamitische bewegingen op het eiland, aangevuld met strijders uit het buitenland. In 2015 riep de groep-Maute zich uit tot ‘filiaal’ van IS. Hapilon was de ’emir’ van IS in de regio Zuidoost-Azië. Het leger zoekt nog naar een andere rebellenleider, Mahmud Ahmad.

De jihadisten voeren in de zuidelijke provincie Mindanao al maanden strijd met het Filipijnse regeringsleger.

Woningen in Haulerwijk (Friesland) ontruimd

In het Friese Haulerwijk zijn woningen ontruimd omdat er explosiegevaar is. Volgens de politie is mogelijk nog een explosief aanwezig bij een pinautomaat, nadat een vermoedelijke plofkraak mislukte. Het gebied is afgezet en omwonenden worden opgevangen in een brandweerkazerne.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg naar het dorp. Naar mogelijke verdachten wordt nog gezocht, er is nog niemand gearresteerd.

Bosbranden Spanje en Portugal eisen levens

Twee mensen zijn zondag omgekomen door een van de vele branden die de omgeving van de stad Vivo in Galicië in het westen van Spanje teisteren. De slachtoffers reden in een busje dat bij de plaats Nigrán door de vlammen werd omsloten, meldt de krant El Diario op gezag van medewerkers van de gemeente. In totaal zijn er al vijf doden als gevolg van de bosbranden.

De branden in de provincie Pontevedra zijn volgens de autoriteiten overgewaaid uit het naburige Portugal of aangestoken. Door droogte, hoge temperaturen en harde wind vanaf de Atlantische Oceaan zijn ze moeilijk te bestrijden.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Afhankelijk of niet?

Catalonië zal vandaag kenbaar moeten maken of het afhankelijk wil worden van Spanje of niet. Vóór 10.00 uur moet de Catalaanse regiopresident Puigdemont dit duidelijk maken aan de centrale regering van het land in Madrid.

Orkaan Ophelia komt aan in Ierland

Surfers genieten van de voorlopers van Ophelia/ANP

De orkaan Ophelia dendert maandag naar alle waarschijnlijkheid Ierland binnen. Het land bereidde zich zondag al voor op de komst van de orkaan, die windsnelheden boven de 130 kilometer per uur kan halen.

In acht regio’s van Ierland is inmiddels code rood afgegeven, hier zijn maandag de scholen dicht. In de rest van het land geldt nu nog code geel, maar deze zou maandag snel kunnen worden verhoogd naar rood. Mensen wordt hoe dan ook aangeraden om binnen te blijven. KLM heeft al zes vluchten naar Ierland geschrapt vanwege de storm.

Meer beveiliging in Den Dolder

Rondom de forensisch psychologische kliniek Aventurijn in Den Dolder komt voortaan meer beveiliging. De instelling meldt tegenover het NRC dat er 24 uur per dag beveiliging rond zal lopen op het terrein, dit naar aanleiding van een incident donderdag. Een vrouw meldde toen lastig gevallen te worden door iemand die van dezelfde afdeling afkomstig was als Michael P., de voornaamste verdachte in de zaak rond Anne Faber.

Overigens is het nog niet zeker dat het om een patiënt van de Aventurijn gaat, zo meldt een woordvoerder van de kliniek zelf. Toch is deze maatregelen nu in het leven geroepen. Deze volgt al nadat de politie bekend maakte extra in de buurt van de Aventurijn te gaat surveilleren.

Wat verder in het nieuws is

Belasting gaat voor 5,4 miljoen werkende omlaag

Voor 5,4 miljoen werkende gaat de belasting onder Rutte III omlaag, dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alleen voor de mensen die het minst verdienen en in schaal 1 zitten gaat het belastingtarief een beetje omhoog van 36,55 procent inkomstenbelasting naar 36,93 procent.

Dit komt omdat er straks nog maar twee belastingschijven zullen zijn. Die tot 68.000 euro (zij betalen 36,93 procent inkomstenbelastingen) en die daarboven, waar mensen 49,5 procent belasting betaalden.

Steeds meer kinderen naar opvang

Steeds meer kinderen gaan naar de dagopvang en de buitenschoolse opvang. Het aantal werkende vrouwen is inmiddels gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011. Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het tweede kwartaal van 2017 gingen 736.000 kinderen naar de opvang, 56.000 meer dan in 2016. Door de groeiende economie krijgen meer vrouwen een baan en gaan meer kinderen de opvang. Volgens de cijfers werken vrouwen gemiddeld 26 uur per week.

,,Het is fantastisch om te zien dat steeds meer moeders werken en dat hun kinderen dan terechtkunnen bij kwalitatief goede en betaalbare opvang", aldus demissionair minister Lodewijk Asscher. ,,De kinderen kunnen in die tijd spelenderwijs al veel leren en natuurlijk ook gezellig samen spelen met andere kinderen. Daar hebben zij later veel profijt van. Goed voor hun taal en goed voor hun ontwikkeling."

Het weer

Met dank aan Ophelia krijgt Nederland een van haar warmste dagen ooit in de tweede helft van oktober voorgeschoteld. De dag begint nog met de nodige wolkenvelden, maar uiteindelijk ontstaat er een lekkere zonnige dag.

De temperatuur kan in het zuiden van het land zelfs oplopen tot richting de 26 graden Celsius.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.