Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 16 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders houden van zelftests

We zijn er dol op: de zelftest. Dat maakt maandblad Quest op uit het feit dat ter ere van hun 10-jarige bestaan, precies een jaar geleden, met ‘Quest Test Nederland’ werd begonnen en er massaal is meegedaan.

Preuts

Er zijn het afgelopen jaar ruim 80 tests door 850.000 mensen gedaan. De tests gaan over uiteenlopende onderwerpen: Hoe vies, autistisch, preuts ben jij? Herken je een leugenaar? Zou je nu weer slagen voor je theorie-examen? Ben je een complotdenker? De populairste test ging over de vraag: ben je een echte man of vrouw? Zo’n 20.000 Nederlanders deden mee.

Ruim een derde van de tests werden opgezet in samenwerking met wetenschappelijke instanties, als bijvoorbeeld de Vrije Universiteit van Amsterdam, het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit.

Lees ook: Nederland kijkt 7200 reclame, berekende Quest.

Quest-hoofdredacteur Thomas Hendriks: ,,Dat onze zelftests zo populair blijken te zijn, hadden we niet verwacht. De testresultaten geven veel inzicht in wat Nederland vind."

De nieuwste testresultaten die deze week bekend gemaakt worden in de jubileumeditie van ‘Quest Test Nederland’ geven inzicht in hoe preuts Nederland eigenlijk is. Verrassende uitslag is dat niet de jongeren van Nederland, maar de mensen in de leeftijd van 24 tot 34 jaar de meeste naaktfoto’s en –filmpjes van zichzelf delen met anderen.

Verkeersregels

De populairste tests van het afgelopen jaar zijn: de man/vrouw test, die in een dag 20.000 keer werd gedaan. Op twee staat de test ‘Ken jij de verkeersregels nog?’ Ook een populaire test – 3800 keer gedaan – was de test of je in complottheorieën gelooft.

Men wilde weten hoeveel mensen in samenzweringen geloven. 41,7 procent van de deelnemers gaf aan er in te geloven dat er een geheime overheidsorganisatie is die alles volgt wat we op internet doen.

Eerlijkheid

Een andere test die heel veel werd gedaan op questtest.nl was: ‘hoe eerlijk ben jij?’. Daar deden 8600 mensen aan mee. De opvallende uitslag was dat hoe rechtser je politieke opvattingen, hoe oneerlijker je in het dagelijks leven bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.