UTRECHT (ANP) - Van alle historische momenten in de vaderlandse geschiedenis bestaat wel een schilderij. Alleen nog niet van de Vrede van Utrecht, die donderdag precies 300 jaar geleden werd gesloten en die wordt gezien als het begin van het verenigd Europa.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht onthult daarom donderdag in het stadskasteel een gloednieuw schilderij, dat met 17e- en 18e-eeuwse technieken is vervaardigd. Daarnaast onthult hij een metersgrote foto op de gevel van het stadhuis, die hoort bij een wereldwijde expositie van beelden van de strijd voor vrijheid en democratie.

In Utrecht wordt donderdag ook de laatste munt met een beeltenis van koningin Beatrix geslagen. De majesteit is daar zelf niet bij, maar ze komt wel donderdagavond naar een concert in de Dom, waar onder meer het speciaal voor de Vrede gecomponeerde Te Deum van Händel wordt uitgevoerd. Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn daarbij.

Rond 11 uur 's avonds ontsteekt de koningin op de Domtoren het laatste deel van het lichtkunstwerk Trajectum Lumen, dat dit jaar alle historische gebouwen in de Utrechtse binnenstad verlicht.