RIJSWIJK (ANP) - Een Nederlandse barokschilderes heeft haar naam gegeven aan een krater op de planeet Mercurius. De plek heet voortaan Ruysch, naar de Amsterdamse kunstenares Rachel Ruysch (1664-1750). Dat meldt de Internationale Astronomische Unie, die gaat over namen in het heelal.

Ruysch gold als de beroemdste schilderes van haar tijd. Zij schilderde vooral bloemstillevens. Er zijn ongeveer 100 schilderijen van haar bekend. Vlakbij haar krater ligt een plek die is vernoemd naar een andere bekende barokschilder, de Italiaan Caravaggio.

De Ruysch is niet de eerste plek in de ruimte met een Nederlandse naam. In juni werd een rotswand op Mercurius vernoemd naar het VOC-schip Duyfken, dat in 1606 Australië ontdekte. Er zijn rotsblokken in een baan rond de zon vernoemd naar Harry Mulisch, Huygens, Rembrandt, Cruijff en André Kuipers. Op Mars liggen kraters als Amsterdam, Edam en Urk. Een stofwolk in het heelal heet Hanny’s Voorwerp, niet alleen in het Nederlands, maar ook in andere talen. Die naam komt van de ontdekster, een schooljuf uit Heerlen.