Erik Jonk
Erik Jonk Opinie 29 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Mediacolumn: de mannen op het veld

Bij gebrek aan Kruijswijk, Verstappen en Bertens, was het vrijdagavond lamlendig zappen geblazen. Na een druk op knopje 6 zag ik mannen in oranje trainingsjasjes. Wat bleek: SBS 6 zond – echt waar – Ierland – Nederland live uit en – ook echt waar – er werd drie kwartier voorbeschouwd. De mannen in de oranje trainingsjasjes doen een sport waar we vroeger heel goed in waren, voetbal.

Ik hoorde Jan Joost van Gangelen ‘de eerste van drie hele belangrijke oefenwedstrijden van het Nederlands elftal’ zeggen. Oh God, hij neemt dit serieus, dacht ik nog; heel serieus zelfs. Jan Joost stond op het veld… En hij niet alleen. Ex-international Johnny Heitinga stond ernaast, op het gras van Dublin. De regie liet een foto van Johnny met veel haar zien. ‘Hahaha, je had daar veel haar’, lachte Jan Joost.

Zlatan of Messi

De NOS heeft al veel langer mannen op het veld, bij wedstrijden die ertoe doen. Waarom Tom of Jack op de gemaaide matten in Londen of Parijs moesten staan, wist verder niemand; maar goed, Zlatan of Messi liepen nog wel eens door het beeld.

Donderdag presenteerde diezelfde NOS z’n sportzomer. Het EK atletiek, de Tour de France en de Olympische Spelen, het wordt smullen voor de ‘Nossers’. Helaas heeft de omroep ook een contract voor het EK voetbal zonder Oranje getekend, dus men is verplicht de eventuele kijker met het toernooi lastig te vallen.

Maar help. „Bij elke 21.00 uur-wedstrijd”, vertelde Dione de Graaff, „ziet u een NOS-gezicht op het veld.” Ik heb het even nagezocht. Om 21.00 uur staan onder meer Portugal – IJsland, Rusland – Wales en Frankrijk – Albanië gepland. Dat wordt spannend tijdens de redactievergadering. „Rusland – Wales, wie?”, zal hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter vragen. Tom zal geniepig de elleboog van Joep een zetje omhoog geven. „Prima, Schreuder doet Rusland – Wales”, noteert Nooter. „Altijd zeggen dat de warming-up gaande is, hè Joepie? Niet vergeten naar de spelers te wijzen als je dat meldt. En als je niets meer weet, dan trek je een ernstig gezicht en memoreer je dat het zo jammer is dat ‘we’ er niet bij zijn.”

In Dublin zochten Jan Joost en Johnny ondertussen een lichtpuntje uit de slechtste oefenwedstrijd sinds het uitvinden van een bal. „Dat Oranje op het laatst wat hoger ging spelen”, wist Johnny, daar op het Ierse gras.

Mediacolumn
John Heitinga met veel haar. / Marcel Antonisse | ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.