Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 2 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Columnist anno 2016

Niet om het een of ander maar het kan dus wél. Mensen die anderen met de dood bedreigen aanpakken. Moet je natuurlijk wel voetballer zijn. Als columnist heb je maar te leven met alle ellende die anno 2016 komt kijken bij het uitoefenen van je vak. Vak ja; net als voetballer, ambulancemedewerker of arts – val me niet lastig, laat me mijn werk doen.

Niet dat ik onder de indruk ben van bedreigers, of ik ze nou IRL op straat tegenkom, uit m’n Facebook postvak ‘overige’ moet vissen of op Twitter mee geconfronteerd word. Ik ben columnist. Je hoeft me niet te lezen: blader, klik of zap door. Ik ben columnist. Ik ben het per definitie niet met je eens – get over it. Je hebt geen ‘recht’ om me op straat aan te spreken, te intimideren, uit te schelden of lastig te vallen.

Maar columnist zijn anno 2016 betekent dat je uitgescholden wordt als je naar de Albert Heijn om de hoek loopt om je boodschappen te doen. Uitgescholden? Je wordt geïnformeerd dat je klappen gaat krijgen.

Columnist zijn anno 2016 betekent dat als je Thais bestelt, je in discussie moet met de bezorgende mocro waarom mocro’s niet vervelend zijn.

Columnist zijn anno 2016 betekent dat als je koffer wat langer doet over de terugreis uit Argentinië, je de minachting van de bezorgende Turk moet ondergaan als hij zegt ‘u bent toch die columnist?’.

Columnist zijn anno 2016 is vergeten dat als je online shopt, je al je gegevens invult waardoor nu ook de pakketbezorger weet waar je huis woont – met jou erin.

Columnist zijn anno 2016 is beseffen dat als je afscheid neemt van een vriendin om half 11 ’s avonds, er een lichtgetinte man voor je huis loopt. Die je geïnteresseerd aankijkt. Zijn telefoon pakt, naar de overkant loopt en gaat bellen. Columnist zijn anno 2016 is deze man door de opening van de brievenbus in de gaten houden tot ’ie uit zicht is verdwenen. Columnist zijn anno 2016 is drie minuten na deze daad door de overbuurman ge’appt worden dat er toch een ongure man voor je deur staat. Columnist zijn anno 2016 is 112 bellen, je naam noemen, tot je verbazing horen dat 112 weet wie je bent, waar je woont en mededeelt dat ‘er nú een auto gaat rijden’. Columnist zijn anno 2016 is weten dat je op een dag niet (ongeschonden) thuis komt maar dit niet tot je door laten dringen.

Columnist zijn anno 2016 is ondanks de hoon van de gutmensch in ruil voor een fooi, gewoon doen waar je goed in bent en wat je het liefste doet: Nederland anno 2016 beschrijven zonder de andere kant op te kijken. Columnist zijn anno 2016 betekent vooral niet onbezorgd door het leven laat staan over straat kunnen. Had je maar voetballer moeten worden. Wedden dat die bedreigers wél aangepakt worden omdat het geen mocro’s maar kaalkopjes blijken te zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.