Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 11 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

De schijnwerper tegen hebben

Beste Mohamed en Hakim,

Gefeliciteerd met jullie vrijspraak. Wat moet het fijn zijn om niet als mislukte Syriëgangers de bak in te draaien.

Ik ben iemand die iedereen het voordeel van de twijfel gunt. Zo ook de rechter die stelt dat er geen enkel bewijs is dat jullie in Syrië de wapens zouden oppakken. Ook al waren jullie op weg in een gehuurde auto vol camouflagepakken, walkietalkies en bivakmutsen. Ook al hadden jullie afscheidsbrieven achtergelaten en vijftienduizend euro in contanten op zak. Ook al vecht Mohameds broer al sinds 2013 mee in Syrië en roept die fijne broer in een videoboodschap op tot aanslagen in Nederland. Gelukkig geloven wij niet in schuld door associatie. Koffie drinken met een maffioso maakt je nog niet crimineel. Een orthodox moslim is nog geen terrorist. Ook als zijn broer dat wel is. Maar jullie moeten toegeven dat jullie de schijn tegen hebben.

‘We wilden helemaal niet vechten,’ zeiden jullie in de rechtszaal. Mohamed zou liefdadigheidswerk gaan doen. Hakim wilde gewoon op vakantie naar Turkije. Ik snap dat wel, Hakim. Ik neem ook altijd een bivakmuts mee op vakantie. Die factor dertig doet het gewoon niet meer met dat gat in de ozonlaag. Voor je het weet loop je met een verbrande neus rond. En zeer dat dat doet elke keer als je langs je bidkleedje schuurt. Maar zo’n afscheidsbrief vind ik wat dramatisch. Je had ook gewoon een kaartje vanaf het strand kunnen sturen.

Dat jullie bijzonder zijn, dat zie ik wel op de tekeningen van de rechtszaak. Allebei halflang krulhaar en een geloofsbaard. Zoals tatoeages op knokkels ‘jobstoppers’ zijn, zo weten jullie ongetwijfeld dat baarden alleen in getrimde hipstervariant op de werkvloer worden gewaardeerd. Of bij Natuurmonumenten, maar ik schat jullie niet als boswachters in. Jullie voelen je vast miskend en niet op je plek hier. En gezien jullie leeftijd, zinderen jullie waarschijnlijk van de testosteron en dadendrang.

Ook al zijn jullie nu nog voorlopig vrij (vlak dat hoger beroep niet uit), vergeet niet dat jullie in de schijnwerpers staan. Wat jullie doen is wel degelijk belangrijk. Heel Nederland kijkt mee en heeft zijn mening over jullie al klaar. Ik zou het zo leuk vinden als jullie ze het tegendeel bewijzen. Laat ze zien dat je blij bent om hier te zijn. Trim je baard, was je haar. Wees de zoon die blijft leven. Die iets opbouwt in plaats van afmaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.