Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 13 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Ongelukkig? Ga van Facebook af!

Voel jij je ongelukkig? Dan zou je er wel eens baat bij kunnen hebben als je je Facebookaccount zou verwijderen. Uit Deens onderzoek van The Happiness Research Institute blijkt namelijk dat alleen al door een week geen Facebook te gebruiken, je een stuk gelukkiger wordt.

1095 Denen, waarvan gemiddeld zo’n 80 procent meer dan 30 minuten per dag gebruik maakt van Facebook, werden onderverdeeld in twee groepen: de een was de controlegroep en bleef Facebook gebruiken, de andere groep keek een week lang niet op de socialmediapagina. Hun gemoedstoestand werd door middel van vragen aan het begin van de week vastgelegd en vervolgens nog een keer op dezelfde manier aan het einde van de week.

Minder stress en gelukkiger

Wat blijkt? De groep die een week lang niet op Facebook zat was aanzienlijk gelukkiger. Wel 88 procent gaf aan zichzelf gelukkig te voelen tegenover 81 procent van de deelnemers die het sociale netwerk wel regelmatig bezochten. Ook was te zien dat Facebookgebruikers meer stress ervaren dan niet-gebruikers. Zo’n 54 procent tegenover 41 procent.

Tijdsverspilling

Verder konden de niet-Facebookers zich beter concentreren en ervaarden ze hun sociale leven als rijker en voelden ze zich minder alleen dan de proefpersonen die wel Facebook gebruikten. Na een week hadden de niet-Facebookers het gevoel dat ze minder hun tijd "verspild" hadden, dan daarvoor.

Vijf op de tien deelnemers voelden jaloezie bij de geweldige ervaringen van anderen die gedeeld werden op Facebook. Hoe gelukkig anderen lijken op Facebook en hoe succesvol wekten ook gevoelens van jaloezie op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.