Rens Oving
Rens Oving Nieuws 18 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Duitse politie wil grensmuur tegen vluchtelingen

Vechtpartijen in asielzoekerscentra, een tekort aan geschikte opvanglocaties en een aanslag op een politica. Duitsland worstelt met de grote hoeveelheid vluchtelingen die naar het land komen en de problemen stapelen zich daarbij op.

Duitsland is het centrum van de Europese vluchtelingencrisis. Naar schatting komen dit jaar bijna 1,5 miljoen vluchtelingen naar onze oosterburen om daar asiel te vragen. Om de instroom van vluchtelingen te controleren moet een hek langs de grens worden gebouwd. Dat zegt een grote Duitse politievakbond DPolG.

Rainer Wendt, voorzitter van de DPolG, roept bondskanselier Angela Merkel op om zo snel mogelijk een hek langs de grens te bouwen. „De binnenlandse orde is in gevaar”, aldus Wendt dit weekend. „Ons staat sociale onrust te wachten. Iemand moet aan de noodrem trekken. Alleen de bondskanselier kan dit.”

Wendt rekent erop dat wanneer Duitsland een muur plaatst, Oostenrijk dit ook zal doen, en een hek aan de grens met Slovenië plaatst. Hierdoor zou de vluchtelingenstroom ingedamd moeten worden. Slovenië is het land waar de meeste vluchtelingen doorheen reizen nadat Hongarije een hek aan de grenzen met Servië en Kroatië plaatste.

Geweld

Zelfs voor een land zo groot als Duitsland is 1,5 miljoen asielzoekers problematisch. Een deel van de Duitsers reageert zelfs met geweld. Brandstichting en demonstraties zijn al langer aan de orde van dag. Op zaterdag werd een lokale politica uit Keulen, Henriette Reker, neergestoken tijdens een campagnebijeenkomst. De dader, een 49-jarige man, zou het niet eens zijn geweest met het opvangbeleid in de stad.

De Duitse politica maakt het naar omstandigheden goed en zou zondag zelfs in staat zijn geweest om bij de verkiezingen voor een nieuwe burgemeester, waarvoor zij zelf kandidaat was, haar stem uit te brengen. Later die avond bleek dat Reker met een absolute meerderheid de burgemeestersverkiezingen in Keulen heeft gewonnen. Ze kreeg 52,7 procent van de stemmen.

Brand

Ook onder vluchtelingen zelf groeit het aantal gewelddadigheden. Opvanglocaties zijn vol en worden snel schaars. Het aantal incidenten in de Duitse vluchtelingenkampen stijgt daardoor ook. Dit weekend ging zelfs een opvanglocatie in Hamburg in vlammen op, nadat een ruzie tussen asielzoekers uit de hand liep.

Foto:DPA

Slecht voorbeeld

Hoewel de politiebond vreest dat het geweld tegen en onder vluchtelingen alleen maar erger zal worden, lijkt Merkel niet van plan om een hek te bouwen. In een interview dit weekend zei de bondskanselier dat zij het Hongaarse voorbeeld niet gaat volgen. „Wij kunnen en willen onze grenzen niet volledig sluiten, ook met eten hek zal dat niet lukken, zoals Hongarije laat zien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.