Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 24 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Zieke hond uit arm gezin gratis naar de dierenarts

Huisdieren die ziek zijn hoeven niet meer onnodig te lijden, omdat hun baasje geen geld heeft voor de dierenarts. Minima in Amsterdam mogen vanaf 1 januari gratis op consult.

Het komt nu regelmatig voor dat Amsterdammers met een laag inkomen door geldgebrek pas in een laat stadium hulp inroepen voor hun zieke huisdier. In sommige gevallen gebeurt dit zelfs helemaal niet, weet wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn). „Je hoort van asielen dat mensen hun huisdieren dumpen of er afstand van doen vanwege hoge medische kosten. Wij hopen met onze bijdrage de financiële drempel te verlagen.”

Eerste consult

Met ingang van volgend jaar start de pilot ADAM (Amsterdamse Dierenhulp aan Minima) in het belang van het welzijn van dieren. Met de pilot kunnen stadspashouders een consult betalen met een voucher van de gemeente.

Maar met een consult ben je er vaak nog niet als je hond of kat ziek is. Daarom is er ook geld beschikbaar voor een vervolgbehandeling als daar een medische noodzaak voor is. Als de kosten boven de 100 euro uitkomen, neemt de gemeente een deel van de kosten voor haar rekening. ,,Dierenartsen zien mensen regelmatig fronzen als ze de prijs horen”, zegt Ivens. „Wij willen met deze proef erachter komen hoe groot de behoefte is. We hopen dat het een succes wordt en het niet bij een experiment blijft.”

De Sophia-Vereeniging ter bescherming van dieren strijdt al tijden voor verlaging van de btw voor dierenartsen. Zij juicht het initiatief toe, maar plaatst ook een kanttekening. ,,Dierenwelzijn mag nooit afhankelijk zijn van het inkomen van de eigenaar”, zegt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. ,,Maar we hopen ook dat mensen die het niet kunnen betalen, hierdoor niet aan een huisdier beginnen. Vaak beseffen mensen niet hoeveel een huisdier kost.”

Schrijnend

Van Horck komt veel schrijnende gevallen tegen. Haar vereniging heeft een online dierenspreekuur voor gedragsproblemen, maar met regelmaat worden er ook medische vragen gesteld. ,,Je ziet dat mensen toch op zoek gaan naar een gratis oplossing.” Onlangs kwam er op vrijdagavond een mail binnen van iemand die raad vroeg omdat haar cavia al twee dagen niet bewoog en in een hoekje zat. ,,Maandagochtend was de cavia dood en werd ons verweten dat we niet gereageerd hadden. Voor dit soort gevallen is het goed dat Amsterdam dit nu doet.”

Chippen

Voor de proef, die loopt van 1 januari tot en met september 2016, heeft de gemeente 400.000 euro beschikbaar. Bijna drie op de vier dierenartsen in de hoofdstad doen mee. Minima kunnen hun hond of kat meteen gratis laten chippen. Chipregistratie helpt bij vermissingszaken en zorgt ervoor dat dieren minder snel aan hun lot worden overgelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.