Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 4 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Janne liet duizenden treinreizigers geluk tekenen

‘Teken een mooi moment van de afgelopen week.’ Met die opdracht stapte Janne Willems 4 jaar lang bijna dagelijks op mensen af. 3500 treinreizigers in Nederland en nog eens 3500 mensen op verschillende plekken in de wereld pakten het lege papier en bosje stiften van haar aan en tekenden hun moment van de week.

„Het tofste is dat je mensen eerst een paar minuten ziet nadenken over hun mooiste moment van de week. Zodra ze dan iets bedacht hebben om te tekenen, verschijnt er een grote glimlach op het gezicht”, zegt Willems.

Kleine momenten

En dat was precies haar doel: mensen laten stilstaan bij de kleine mooie momenten. Van een trein die precies zo stopt dat de deuren voor je neus opengaan tot een avondje met geliefden. „Er zitten heel veel tekeningen tussen van vriendschaps- of familiemomenten zoals etentjes, maar ook veel trein- en natuurmomenten: de zon die opkomst of een mistig landschap.”

Emotie

Dat mooie momenten niet altijd blije momenten hoeven te zijn, bewees een jongen die nog voordat Willems zijn naam kon vragen al was uitgestapt op station Veenendaal. „Toen ik zijn tekening bekeek, barstte ik in huilen uit. Hij had een vrouw in een ziekenhuisbed getekend die tegen een huilende man naast haar bed zegt: ‘Ik wil niet naar huis, dat is te zwaar voor jou. Ik hou te veel van jou!’ Een mooi moment dat me ontroerde.”

Gesprek

Hoewel deze jongen de trein al uit was voordat hij meer over zijn tekening kon vertellen, was dat in de meeste gevallen anders. „Tijdens het tekenen, ontstaat bijna altijd een gesprek in de trein tussen degene die iets tekent en medereizigers. Een gesprek over een positief onderwerp, dat is weer eens iets anders dan de gebruikelijke NS-vertraging als gespreksonderwerp”, lacht Willems.

De tekeningen en soms ook foto’s van de tekenaars post Willems op haar site www.seizeyourmoments.com. 250 momenten selecteerde zij en bundelde ze in het boek Pluk je momenten dat sinds deze week in de winkel ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.