Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 9 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Anoniem solliciteren liefst bij alle gemeentes’

Een buitenlandse achternaam kan ertoe leiden dat iemand geen baan krijgt, stelt de PvdA in Arnhem. Om dat risico weg te nemen, wil de partij dat op functies van de gemeente verplicht anoniem gesolliciteerd wordt. En hoewel er geen bewijzen zijn dat er bij de gemeente daadwerkelijk gediscrimineerd wordt in sollicitatieprocedures, stemde het merendeel van de Arnhemse gemeenteraad maandagavond voor een proef met anoniem solliciteren.

Gelijke kansen

„Iedereen heeft recht op gelijke kansen”, zegt Marilyn A-Kum, raadslid voor de PvdA in Arnhem. „Een foto waarop iemand met een kleurtje te zien is of een buitenlandse achternaam op een cv, kunnen effect hebben op de sollicitatie. Bij anoniem solliciteren, sluit je die kans uit. Dan wordt gekeken naar waar het echt omgaat: kwaliteit.”

Landelijk

De gemeente Utrecht liet afgelopen zomer al weten te starten met eenzelfde proef. Net als in Arnhem werd ook hier een motie aangenomen, ingediend door de lokale PvdA. „Als het aan de PvdA ligt, zullen nog veel meer gemeentes volgen", zegt A-Kum.

In Nijmegen startte bijna tien jaar geleden ook een soortgelijke proef met anoniem solliciteren. Deze proef leek in eerste instantie succesvol: de eerste metingen wezen op discriminatie bij de toegang tot de arbeidsmarkt. Maar bij een tweede meting bleek dit niet meer het geval en de gemeente schafte daarom het anoniem solliciteren weer af.

Arnhem

„Arnhem is een andere stad en we hebben onze eigen problematiek", reageert A-Kum. „De jeugdwerkloosheid is hier groot en we hebben drie keer zoveel allochtone jongeren als autochtone jongeren zonder baan.”

Het CDA in Arnhem stemde als enige tegen de motie van de PvdA. Maar CDA-fractievoorzitter Gerben Karssenberg liet desgevraagd weten de proef binnen de gemeente wel een prima idee te vinden. „Wij stemden tegen, omdat de PvdA in de motie ook voorstelde dat de gemeente andere instellingen moet stimuleren om anoniem solliciteren in te voeren. Dat gaat te ver.”

Nadelen

Niet iedereen is lovend over initiatieven van bedrijven of gemeentes om mensen anoniem te laten solliciteren. Zo luidt kritiek van tegenstanders dat met dit soort proeven wordt toegegeven dat er gediscrimineerd wordt tijdens sollicitatieprocessen, terwijl zij vinden dat hier geen harde bewijzen voor zijn.

Ook gaat de identiteit van de sollicitant verloren, sociale media zoals LinkedIn en de daarop te vinden ‘recommendations’ of een portfoliowebsite van de sollicitant zijn niet te vinden als anoniem moet worden gesolliciteerd. Daarnaast vinden tegenstanders anoniem solliciteren overbodig, omdat de sollicitant uiteindelijk toch op gesprek zal komen en de identiteit dan bekend wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.