Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 27 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Steeds gekkere extra’s voor goed personeel

Steeds meer werkgevers gaan overstag bij het geven van bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden om goed personeel aan zich te kunnen binden. Ongelimiteerde vakantiedagen, een vergoeding voor merkkleding, een babybonus van 1000 euro. Niks lijkt meer te gek.

„Nederlandse werkgevers kijken naar succesvolle buitenlandse bedrijven zoals Google als het gaat om manieren om goed personeel te werven en te behouden”, signaleert Noortje Hendrikx, manager personeelszaken bij Tentoo. Dit bedrijf verzorgt de payrolling en salarisadministratie voor ondernemingen. „In plaats van een hoger salaris te bieden, kijken ze naar leuke secundaire arbeidsvoorwaarden die aansluiten bij het privéleven van de medewerker. Bijvoorbeeld schoolvervoer voor een kind. In Amerika is er de schoolbus. Hier krijgt de werknemer hiervoor een financiële vergoeding.”

Tv-abonnement

Hendrikx ziet steeds vaker bijzondere arbeidsvoorwaarden op de loonstrookjes voorbij komen. Twee auto’s van de zaak, een bonus voor niet roken, een vergoeding voor woonruimte inclusief een televisieabonnement en andere woonlasten. Maar ze ziet ook veel werkgevers fronsen bij het eisenpakket van een buitenlandse sollicitant.

„Het verlenen van deze bijzondere voorwaarden is een nieuwe trend binnen het personeelsbeleid om personeel aan zich te binden. Zo krijgen sommige werknemers ongelimiteerde vrije dagen of ouderschapsverlof van maximaal een jaar. Je ziet echter dat daar geen misbruik van wordt gemaakt. Vaak nemen zij zelfs minder vrije dagen op dan hun collega’s.”

Betrokkenheid

Door op empathisch vlak de werknemer iets extra’s te bieden, kan een bedrijf goed zien hoe loyaal iemand is, zegt Hendrikx. „Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die na de proeftijd zeggen: je kunt 2000 euro netto meekrijgen of een nieuw contract. Mensen die het geld pakken, waren niet voldoende betrokken bij de zaak.”

De bijzondere arbeidsvoorwaarden roepen nogal wat vragen op bij de collega’s. „Het is daarom belangrijk om goed uit te leggen hoe deze tot stand zijn gekomen om spanningen op de werkvloer te voorkomen. Deze ’vreemde eenden’ in het team zijn soms nodig om kennis binnen te halen die in Nederland misschien lastig te vinden is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.