Alrik de Jong
Alrik de Jong Nieuws 5 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Illegale opvangers vrijuit om wanbeleid Pieterburen

Twee mannen die illegaal zeehonden hebben opgevangen, zijn maandag vrijuit gegaan. De economische politierechter in Leeuwarden oordeelde dat de twee mannen handelden uit overmacht, schrijft Ankerenanker.

De 58-jarige man uit Spijk en de 50-jarige man uit De Triemen droegen allebei de zorg over twee zeehonden. De zeehond is een beschermde diersoort, dus volgens de wet is het toegestaan om zieke dan wel gewonde zeehonden mee te nemen om ze de nodige hulp te bieden. De dieren moeten daarna wel direct naar een erkend zeehondenopvangcentrum in de buurt gebracht worden. In het geval van deze twee mannen is dat Pieterburen.

Lees ook: Zwarte zeehond Pieterburen ontmoet soortgenoten

De mannen verklaarden echter dat de opvang van zeehonden in Pieterburen in strijd is met het welzijn van zeehonden. Zij geven aan bewust te hebben gekozen om de dieren naar een alternatieve, illegale opvanglocatie te brengen.

Dierenmishandeling

De rechter volgde het verweer van de verdediging. Volgens hem is het nieuwe protocol van Pieterburen een financieel protocol, waarin niet het belang van de zeehond, maar dat van het geld telt.

De mannen noemen de uitspraak een „mooi succes.” Beiden werkten in het verleden voor de zeehondencrèche, die toentertijd werd geleid door oprichtster Lenie ‘t Hart. Sinds er in 2014 een nieuwe directie aantrad, namen de twee afstand van Pieterburen. Ze laten zich sindsdien negatief uit over de werkwijze binnen de zeehondencrèche. De rechter erkent de kritiek en bevestigt dat de opvang ver onder de maat is.

De mannen ontlopen een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.