Rens Oving
Rens Oving Nieuws 29 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Badr Hari krijgt 2 jaar cel, vertrekt naar Marokko

Kickbokser Badr Hari krijgt weer celstraf voor mishandelingen in het Amsterdamse nachtleven.

In hoger beroep werd de vechtsporter donderdag veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Omdat Hari al zeven maanden in voorarrest zat, zou hij nog zeven maanden moeten zitten.

Direct na de uitspraak kondigde de verdediging aan om in cassatie te gaan. Badr Hari mag deze nieuwe rechtszaak in vrijheid afwachten en vertrekt waarschijnlijk vrijdag naar Marokko, waar hij de afgelopen tijd verbleef.

Schadevergoeding

Hari werd naast celstraf ook veroordeeld tot 45.000 euro aan schadevergoeding. Het grootste gedeelte, ruim 37.000 euro, werd toegekend aan Koen Everink. Twee andere slachtoffers krijgen de rest.

Koen Everink

In hoger beroep werd Hari onder andere schuldig bevonden aan zware mishandeling van Koen Everink tijdens Sensation White in de ArenA. Everink verloor bij die vechtpartij bijna zijn voet en ondervindt naar eigen zeggen nog elke dag last van zijn verwondingen.

Daarnaast werd hij veroordeeld voor twee pogingen tot zware mishandeling en twee gewone mishandelingen. Hari zou onder andere in nachtclub Jimmy Woo een slachtoffer met een glas in het gezicht hebben geslagen, een delict waar hij in eerste instantie nog voor werd vrijgesproken.

„Alle geweldsdelicten vonden plaats in openbare gelegenheden waar veel omstanders getuige waren. Bijna steeds was een onbeduidende woordenwisseling aanleiding voor heftig geweld door de verdachte, dat zo onverwachts kwam dat de slachtoffers zich daar niet tegen konden verweren. Dat de verdachte als professioneel kickbokser zijn fysieke overwicht heeft misbruikt, ziet het Hof ook als strafverzwarend”, zo schrijven de rechters in hun oordeel.

Zwaarder gestraft

De straf valt zwaarder uit dan in 2014. Toen werd Hari veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zowel Hari als het Openbaar Ministerie (OM) was het niet eens met die beslissing. Allebei gingen ze in hoger beroep.

Negatieve media-aandacht heeft Badr Hari volgens het Hof volledig aan zichzelf te wijten en is daarom geen reden voor strafvermindering.

Marokko

Vooraf werd getwijfeld of de gevallen sportheld wel aanwezig zou zijn om de uitspraak aan te horen.

De kickbokser vertrok in september met een smoesje naar Marokko. Badr Hari mocht de uitspraak in vrijheid afwachten om deel te nemen aan een toernooi, maar daar bleek achteraf nooit sprake van te zijn geweest. Zijn advocate Benedicte Ficq nam vanwege die leugen ontslag, maar was na een paar dagen en een goed gesprek met haar cliënt toch weer bereid om Hari juridisch bij te staan.

https://www.instagram.com/p/9T5p1Eulv7/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.