Rens Oving
Rens Oving Nieuws 24 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Zo gevaarlijk is het schijnen met een laserpen

Een laserpen lijkt onschuldig speelgoed, maar dat is maar schijn. Krachtige laserpennen kunnen grote schade aanrichten, helemaal als je ze op een vliegtuig of helikopter richt.

De opnames van een politiehelikopter die tijdens een vlucht boven Amsterdam door een grapjas werd beschenen maken duidelijk hoe gevaarlijk dat eigenlijk is. Te zien is dat het fel groene licht gemakkelijk tot bij de helikopter komt en de camera volledig verblind.

Blind

Sterke laserpennen kunnen vanaf de grond piloten tijdelijk blind maken. Dat is niet alleen levensgevaarlijk tijdens een vlucht het kan daarnaast ook langdurig oogschade veroorzaken. De politie nam de zaak dan ook hoog op en hield direct een verdachte aan.

Het aanschijnen van vliegtuigen is een hardnekkig probleem. Vorig jaar werden bijna 400 vliegtuigen en helikopters lastig gevallen met een laserpen. Met name rond Schiphol worden regelmatig incidenten gemeld.

Lees ook: Honderden vliegtuigen beschenen met lasers

https://twitter.com/112Schiphol/status/631186754947694592

De ernst van de zaak blijkt ook uit de maximale straf die laserpenfanaten kunnen krijgen. Sinds 2013 is het richten van een laserpen op een vliegtuig, helikopter of verkeersleidingtoren expliciet strafbaar gesteld. Wie gepakt wordt kan een maximale straf krijgen van 15 jaar cel of een fikse geldboete.

Lees ook: Terror-oehoe wordt gepest met laserpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.