Rens Oving
Rens Oving Nieuws 21 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Verkocht: 2 Rembrandts voor 160 miljoen euro

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit staan op het punt om terug te keren naar Amsterdam. De schilderijen van Rembrandt van Rijn worden door het Rijksmuseum en de Nederlandse Staat gezamenlijk aangekocht.

De twee portretten zijn jarenlang voor het publiek verborgen geweest. De Franse tak van de puissant rijke Rothschild familie had de doeken in haar bezit.

Lees ook: Jarenlang verborgen Rembrandts op de markt

In maart van dit jaar gingen de Rembrandts onverwacht in de verkoop, waarop het Rijksmuseum haar kans schoon zag en onderhandelingen startte.

160 miljoen

Er moet 160 miljoen euro voor de beide doeken betaald worden. Het Rijksmuseum gaat voor 80 miljoen euro aan vondsen werven, de Nederlandse staat hoest de andere 80 miljoen euro op.

Ten voeten uit

De huwelijksportretten uit 1634 worden ook wel ‘broer en zus van de Nachtwacht’ genoemd. De schilderijen zijn bijzonder omdat het bruidspaar van top tot teen, ten voeten uit, is afgebeeld. Van Rembrandt zijn maar een paar van zulke portretten bekend.

Dat de schilderijen Frankrijk mogen verlaten is uitzonderlijk. Normaal gesproken doen de meest landen zeer veel moeite om zulk bijzonder cultureel erfgoed binnen de eigen grenzen te houden. De afgelopen weken werd dan ook gevreesd dat de Fransen een al afgegeven exportvergunning alsnog zouden in trekken.

Tournee

De koop is nog niet rond maar minister Jet Bussemaker van heeft zeer goede hoop dat het doorgaat. Volgens haar is het een unieke kans om de doeken voor Nederland, en het grote publiek, te bewaren. Als we ze nu niet kopen verdwijnen ze voor altijd in een privécollectie.

Als de aankoop doorgaat is het de bedoeling dat de kunstwerken op tournee gaan door Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.