Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 23 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Meer drugsgebruik na verhoging leeftijd alcoholwet

Het drugsgebruik onder tieners is toegenomen sinds het verhogen van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik naar 18 jaar. Dat meldt Nu.nl op basis van een onderzoek onder vijfduizend jongeren tussen de 16 en 18 jaar dat is gedaan in opdracht van digitaal themakanaal NPO101.

Lees ook: Grote vondst drugs, wapens en geld in woning

Van de ondervraagde jongeren zegt 1 op de 3 meer drugs te zijn gaan gebruiken sinds de nieuwe alcoholwet van kracht is. Voor 8 procent was het niet beschikbaar zijn van alcohol zelfs de reden om drugs voor de eerste maal te gaan proberen. Daar blijft het niet bij. Bijna een derde van de jongeren gebruikt elke week drugs en een derde doet dit maandelijks.

Het onderzoek werd uitgevoerd door bureau Labyrinth in Utrecht en vond plaats via Facebook.

Onafhankelijk onderzoek

D66 pleit naar aanleiding van deze peiling voor een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van drugs onder minderjarigen en wil met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in gesprek.

De alcoholwet werd bijna twee jaar geleden ingevoerd. Sindsdien mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen of drinken in horecagelegenheden en winkels. Alleen de PVV en D66 stemden tegen het wetsvoorstel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.