Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 13 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Fietsen voor geld om te voetballen met pacemaker

Tot zijn 23e trapte Tiede-Jan Breevaart zo’n vier keer per week een balletje, voor de lol met vrienden op straat of strijdend op het voetbalveld. Acht jaar geleden kwam noodgedwongen een einde aan zijn grote hobby. Het hart van Breevaart, die geboren is met een hartafwijking, ging achteruit en hij kreeg een ICD, een gecompliceerde pacemaker.

Voetballen of andere contactsporten werden door artsen als te gevaarlijk bestempeld: de pacemaker zou door een bal kunnen beschadigen en het risico dat draden door contact zouden breken was te groot.

Lees ook: Jochie een van de jongste met nieuw hart

Pace-Pro

Breevaart ging ervan uit dat hij nooit meer zou kunnen voetballen. Tot hij een aantal weken geleden een artikel las in een medisch blad over een zogenoemde Pace-Pro, een soort beschermhoes die met sporten om de pacemaker gedragen wordt. De 13-jarige jongen in het artikel voetbalde gewoon, ondanks zijn pacemaker.

Verzekering

„Ik wist niet wat ik las, geen enkele arts of fysiotherapeut heeft mij hier ooit op gewezen”, zegt Breevaart. Na contact met zijn eigen arts en een arts die Pace-Pro’s aanmeet, bleek ook voor Breevaart dit de oplossing om met veel minder risico weer te kunnen voetballen. Een probleem: zijn verzekeraar vergoedt de Pace-Pro niet. De benodigde 900 euro zelf bij elkaar sparen is voor Breevaart een optie, maar zal zeker een tijd duren. „Ik wil liever vandaag dan morgen weer voetballen.”

Actie

En dus besloot Breevaart het geld bij elkaar te gaan fietsen. Op 20 september fietst hij de Dam tot Dam fiets Classic, en hoopt zo door sponsoring ten minste twee Pace-Pro’s te kunnen kopen. Eén voor zichzelf en één voor een kind dat een pacemaker heeft.

Breevaart fietst namelijk met een team dat fietst voor stichting Hartekind. Een stichting die zich inzet voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen en sinds een jaar Pace-Pro’s voor sportende kinderen betaalt. Inmiddels hebben 15 kinderen van de stichting een Pace-Pro gekregen. „De eerste 900 euro die ik ophaal, gaat naar een Pace-Pro voor een kind”, zegt Breevaart. „Daarna hoop ik genoeg geld op te halen voor een Pace-Pro voor mezelf en al het geld dat dan nog over is, gaat ook naar Hartekind.”

Lees ook: Dit gebeurt er met je hart tijdens huwelijksaanzoek

Bekendheid

Naast geld voor de Pace-Pro’s hoopt Breevaart meer bekendheid te creëren van het bestaan van de Pace-Pro. „Mijn arts in het Erasmus MC kende deze mogelijkheid om toch te kunnen voetballen met een pacemaker niet, terwijl de arts in het Sophia-ziekenhuis, (kinderziekenhuis dat ook een Erasmus-ziekenhuis is red.) de Pace-Pro’s aanmeet.” Zonde, vindt Breevaart, want wat hem betreft was hij al veel eerder weer begonnen met voetballen. Eind 2011 werd de eerste Pace-Pro ontwikkeld en inmiddels hebben 60 mensen er een.

Wil je het team van Hartekind sponsoren? Kijk dan op de facebookpagina Dam tot Dam Clinic voor Pace-Pro’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.