Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 7 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Woede over vervolging voor roepen ‘fuck de koning’

De man die tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet in Amsterdam ‘fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis’ heeft geroepen, wordt vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) acht de woorden van activist Abulkasim Al-Jaberi beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Veel mensen op Twitter steken de activist woensdag een hart onder de riem via #Fuckdekoning.

Lees ook: Anti-pietdemonstranten gaan volgend jaar weer naar intocht

Tijdens de demonstratie op 16 november vorig jaar werd Al-Jaberi van het podium gehaald en gearresteerd. Al-Jaberi’s advocaat Willem Jebbink noemt het „buiten alle proporties” dat Al-Jaberi werd gearresteerd. „Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.” Jebbink zegt dat hij Willem-Alexander en Máxima wil laten getuigen.

Veel mensen uiten op Twitter hun verontwaardiging over de vervolging. „Als je vervolgd wordt om Fuck de Koning, dan is de realiteit dus gewoon Fuck de Vrijheid van Meningsuiting”, zegt iemand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.