Rens Oving
Rens Oving Nieuws 7 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Flexwerker kan geld verdienen door aanzegplicht

Vanaf dit jaar moeten werkgevers een maand van tevoren laten weten of een tijdelijk contract wordt verlengd, of juist niet. Doet de baas dit niet op tijd dan heb hebben flexwerkers recht op een compensatie, maximaal een maandloon.

In de praktijk blijkt die nieuwe regel nauwelijks bekend. Bij juridisch dienstverlener DAS komen tientallen telefoontjes per dag binnen van flexwerkers en werkgevers die het spoor bijster zijn.

Mond houden

„Als je vermoedt dat je contract niet verlengd wordt, zou ik als werknemer niets zeggen”, adviseert Mireille Detrixhe van DAS. „Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om dit goed te regelen, zodat ook het tijdelijke personeel weet waar het aan toe is. Doet hij dit niet, dan kan de werknemer de vergoeding opeisen. Daar is hij voor bedoeld.”

In het verleden kwam het regelmatig voor dat personeel met een tijdelijk contract tot een dag voor het einde in onzekerheid bleef zitten. Om dit tegen te gaan moeten flexwerkers die minimaal zes maanden in dienst zijn geweest nu een maand voor het einde van hun contract een schriftelijk bevestiging krijgen of zij mogen blijven of niet.

„Dit geeft de werknemer dus wat respijt”, zegt Detrixhe. „Er is meer tijd om te solliciteren naar een nieuwe baan. Of je kunt opgelucht verder werken bij een verlenging. Daarnaast is het zo dat als je werkgever bij de verlenging van de tijdelijke arbeidsovereenkomst niets meldt over de arbeidsvoorwaarden, de verlenging plaatsvindt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als voorheen.”

Doordringen

Maar vooral bij kleinere bedrijven wil het nog wel eens duren voor alle nieuwe regels zijn doorgedrongen, zo blijkt. Tot die tijd kunnen op straat gezette flexwerkers dus mooi profiteren van de onduidelijkheid. Als ze even hun mond houden tenminste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.