Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 23 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Broodnodige nieuwe Sprinters krijgen stopcontacten

Reizigers kunnen over anderhalf jaar op enkele stoptreinverbindingen hun smartphone, laptop of tablet opladen. De 58 extra Sprinters, die NS eind volgend jaar krijgt geleverd, worden voorzien van stopcontacten. Deze opladers met usb-aansluitingen komen in zowel de eerste- als tweede klascoupés. Op dit moment heeft nog geen enkele trein van NS deze service.

Het definitieve contract voor de bestellingen van de 58 zogenoemde ‘Flirt’-Sprinters bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler wordt vrijdag ondertekend.

Tekort

De nu al soms propvolle stoptreinen dreigen eind volgend jaar nóg voller te raken door een tekort aan materieel. NS heeft niet genoeg treinen door met name het behoud van de ov-studentenkaart, die vanaf 1 januari 2017 ook aan minderjarige MBO-scholieren verstrekt wordt.

NS plaatste zodoende in januari voor 280 miljoen euro een spoedbestelling in Zwitserland voor de 58 Flirt-Sprinters. Deze treinen met zit- en staplaatsen lijken qua uiterlijk op de huidige Sprinters. Onder de motorkap zijn ze echter geavanceerder. Zo kunnen ze sneller optrekken en gebruiken ze minder stroom, waardoor er minder energie verspild wordt.

Lees ook: Treinreizigers testen stoelen op Rotterdam CS

Rolstoelvriendelijk

Voor gehandicapten, met name mensen in een rolstoel, moet de Flirt ook beter toegankelijk zijn. Zo is onder meer het in de Sprinter terugkerende toilet rolstoelvriendelijk.

Over drie jaar krijgt NS er nog eens 118 nieuwe Sprinters bij. Deze eind vorig jaar al bij de Spaanse treinenproducent CAF bestelde treinen hebben veel gemeen met de Flirt uit Zwitserland. Eind 2021 worden ook nieuwe Intercity-treinen verwacht. De aanbesteding voor deze order loopt nog.

Lees ook: Vanaf medio 2021 in elke Sprinter een toilet

Dit artikel is ook verstuurd via WhatsApp. Wil je op WhatsApp ook nieuws ontvangen van Metro? Voeg het mobiele nummer 06 213 253 17 toe aan je contacten. Het makkelijkste is natuurlijk onder de naam Metro. Stuur ons vervolgens via WhatsApp het bericht Nieuws aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.