Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

RIVM: Damp van e-sigaret schadelijk

De e-sigaret is minder ongezond dan gewone sigaretten, maar zeker wel schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De damp van de elektronische sigaret bevat een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden die de gezondheid aantasten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van dit onderzoek dat e-sigaretten, met en zonder nicotine, zo onveilig zijn dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken.

Lees ook: E-sigaret in de ban voor minderjarigen

Verhoogde kans op kanker

Inhalatie van de schadelijk stoffen die vrijkomen bij het ‘roken’ van een e-sigaret kan volgens het onderzoek leiden tot schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.

Gebruikers

Uit het onderzoek blijkt dat mensen vooral e-sigaretten ‘roken’ vanuit de veronderstelling dat het minder schadelijk is voor de gezondheid dan een gewone sigaret en dat het helpt om te stoppen met roken. Vrijwel alle gebruikers die meewerkten aan het onderzoek rookten tabak voordat ze met de e-sigaret begonnen en de meesten gebruikten tabak naast hun e-sigaret.

Het onderzoek bevestigt dat bij het roken van e-sigaretten minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij het roken van tabak, maar onderstreept daarnaast dat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken. De NVWA vreest dat het roken van e-sigaretten de rookverslaving in stand houdt en mensen e-sigaretten langdurig zullen blijven gebruiken of blijvend combineren met het roken van tabak.

Verschillen samenstelling vloeistoffen

Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat de samenstelling van de vele soorten vloeistof op de Nederlandse markt sterk verschillen per e-sigaret. Soms komen de gevonden hoeveelheden nicotine in de vloeistof niet overeen met de gehalten die op de verpakking staan. Ook blijkt dat van sommige stoffen de concentraties in de damp hoger zijn dan in de vloeistof, omdat deze stoffen pas ontstaan bij verdamping.

De NVWA adviseert daarom de minister van VWS om niet alleen stoffen in vloeistof maar ook in damp te reguleren.

Vervolg op onderzoek

Aanleiding van het onderzoek is de forse groei van het aantal e-sigaretgebruikers en onduidelijkheid over gezondheidseffecten van het gebruik. Later dit jaar onderzoekt het RIVM de effecten van stoffen in de uitgeademde damp op omstanders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.