Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 22 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Delft zwaait laatste trein ‘door’ de stad uit

In Delft dendert vanaf zondag nooit meer een trein door de binnenstad. Inwoners zwaaiden zaterdagnacht de laatste trein uit, toen deze om 01.25 uur vanaf station Delft over het speciaal voor deze gebeurtenis verlichte oude viaduct naar Den Haag vertrok. Daarna werd het spoor afgesloten, om vervolgens te worden gesloopt.

Met de trein van, naar en via Delft gaat vanaf zaterdagochtend op een diepte van 8 meter onder de grond. Spoorbeheerder ProRail begon 6 jaar geleden met de bouw van twee tunnelbuizen onder het huidige spoor van de historische binnenstad. De huidige twee sporen waren onvoldoende om er in de toekomst meer treinen over te laten rijden.

Buurtinitiatief

Inwoners startten daarop een buurtinitiatief om een nieuw spoor met een nieuw station onder de grond aan te leggen. De oude treinviaduct was Delft al jaren een doorn in het oog, vanwege de geluidsoverlast en omdat het de stad lelijk door midden snijdt. Delft krijgt ook een ondergrondse fietsenstalling en parkeergarage. In de tweede tunnelbuis kunnen later nog twee extra sporen worden aangelegd.

Om het nieuwe traject zaterdag in gebruik te kunnen nemen, moet het deze week aan het spoor naar Den Haag en Rotterdam worden vastgemaakt. Het oude bovengrondse spoor moet hiervoor worden losgesneden. Er kunnen daarom hele week geen treinen van Den Haag Holland Spoor naar Rotterdam rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.