Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 19 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

Bussemaker: Anne Frank leert ons ook over vandaag

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woonde donderdag in Theater Amsterdam, waar de voorstelling ANNE speelt, een les bij over Anne Frank. Tienduizend scholieren (groepen 7 en 8 en middelbare scholen) mogen volgens project ANNE gratis naar het theater en een les in Amsterdam of eigen klas volgen. Een gesprek na de les.

Lees ook: Tienduizend scholieren gratis naar ANNE.

Waarom kwam u naar de start van project Anne?

,,Het verhaal van Anne Frank is voor ieder kind. Ik was met mijn dochter en haar vriendinnetje vorig jaar bij de première. Ze waren onder de indruk van ANNE, maar ik was weer onder de indruk van hoe zij over de voorstelling spraken. ANNE geeft je een ervaring die je niet meer vergeet. Naast de les van haar vreselijke geschiedenis, hoop ik dat we hier ook leren hoe je in de huidige tijd met elkaar moet omgaan. Als minister van Onderwijs én Cultuur kwam ik daarom graag naar de les in Amsterdam.”

Gesprek ouders

Hoe kwam u zelf in aanraking met Anne Frank?

,,Ik leerde haar kennen door het dagboek dat mijn ouders hadden. Door Anne Frank kwam ik opeens met ze in gesprek over hoe hun leven er in de Tweede Wereldoorlog uitzag. Er kwamen verhalen los, dus dat was waardevol."

Hoe vond u het om weer even in de klas te zitten?

,,Heel leuk en ik vond dat de leerlingen zo ontzettend veel wisten. Ik had me voorgenomen in de klas zelf iets te zeggen als er geen antwoorden zouden komen, maar ik kon mijn mond de hele tijd houden."

Waren ze misschien een beetje voorbereid?

,,Wel wat ja, hoorde ik van een van de juffen, maar dat het vooral het begin is van een acht wekend durend project waarin ze nog veel meer gaan leren over de Tweede Wereldoorlog."

Een goede zaak dus…

,,Zeker, dat zeggen de kinderen nu zelf ook al. Het gaat over een geschiedenis die we nooit mogen vergeten en waar we lering uit kunnen trekken voor conflicten van vandaag de dag. Cultuur kan daarbij veel betekenen. Een museum, een film of deze voorstelling ANNE bijvoorbeeld is voor jongeren indringender dan een gewone les."

Icoon Anne

Spoort u scholen aan om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen?

,,Ik vind het heel belangrijk dat het verhaal van Anne Frank op scholen wordt doorverteld. Hoe scholen dat doen, dat is een beetje aan hen zelf. Niet elke school kan ieder onderdeel even intensief doen, maar ik vind wel dat elk kind in Nederland het verhaal van Anne op een of andere manier moet meekrijgen. Dat kan door naar het Anne Frankhuis te gaan, dat kan door het dagboek gezamenlijk te lezen. En het kan door naar deze theatervoorstelling te gaan. Anne is een icoon, een voorbeeld van iemand met een vreselijke geschiedenis maar ook een meisje waarmee jongeren zich kunnen identificeren en die ons ook veel kan leren over vandaag."

Moet iedereen naar ANNE?

,,Ik ga niet voorschrijven dat iedereen moet gaan natuurlijk, maar ik zou scholen wel heel erg willen uitnodigen om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om deze geschiedenis actueel te maken. ANNE zou er daar een van kunnen zijn."

Info: www.projectanne.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.