Robyn van Gorsel
Robyn van Gorsel Nieuws 13 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Windmolen icoon van de toekomst’

Het moet de meest innovatieve windmolen ter wereld worden, de Dutch Windwheel in Rotterdam. Naar schatting zal het O-vormige ontwerp, waar architectenbureau Doepel Strijkers op dit moment de laatste hand aan legt, binnen tien jaar aan de skyline verreizen.

Het duurzame icoon moet naast zijn functie als turbine ook ruimte bieden aan commerciële doeleinden, vertelt architect Duzan Doepel. „Het gebouw bestaat uit twee ringen. De buitenste ring is een soort reuzenrad, maar het gebouw beweegt niet. Door de ring gaan cabines omhoog naar het panoramarestaurant. Daaronder bevinden zich appartementen en een hotel. Op de begane grond bevindt zich nog ruimte voor winkels en kantoren.”

Het ruim honderdzeventig meter hoge gebouw moet dagelijks ruim twintigduizend toeristen gaan trekken. Volgens Duzan heb je vanaf het panoramaplatform een ongekend uitzicht over Rotterdam en het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk, het unieke ensemble van negentien molens uit de achttiende eeuw. ‘De windmolen van de toekomst’, noemt de architect het ook wel terwijl hij uitlegt hoe het ontwerp in elkaar steekt.

„De binnenste ring bevat de molen, zonder bewegende onderdelen. Deze nieuwe techniek is ontwikkeld door de TU Delft, partner van het project. Het is een nieuwe vorm van energie winnen, zonder echte windmolen. De ring bevat een raamwerk van horizontale stalen buizen. Daarin worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind weer worden weggeblazen. Die beweging genereert energie. Het gebouw zelf is ook duurzaam, het is ontworpen voor hergebruik en het wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de haven en de omliggende staalindustrie,” aldus Doepel.

De betekenis voor de economie van Rotterdam is volgens bemiddelaar Bloc, de partij die ondernemers en bestuurders in de grote operatie bijelkaar brengt, enorm. „De hele stad zal profiteren van het toeristische impuls,” laat projectleider Lennart Graaff weten. Hij wil verder nog niet te veel kwijt over het project. Mede omdat er nog gesprekken worden gevoerd met de gemeente Rotterdam en de ontwikkelaar. Hij besluit: „Komende week wordt er meer over de plannen bekend en komend weekend komt er een speciale website voor de Dutch Windwheel online.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.