Job Halkes
Job Halkes Nieuws 27 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Profiel: Wie is Bart van U.?

Bart van U. – de man die vorig jaar mogelijk oud-minister Els Borst vermoordde – groeit op in de omgeving van Amersfoort in een gezin van zes kinderen, waaronder zijn oudere zus Lois. De kerk speelt in het leven van het gezin een belangrijke rol en ook Bart neemt daar actief aan deel. Hij is graag buiten en leert zo de Utrechtse Heuvelrug op zijn duimpje kennen. Later vertrekt hij naar Rotterdam waar hij in de haven gaat werken.

In 2001 verandert de wereld door de aanslagen op de Twin Towers in New York. Voor Bart is dit het signaal dat de moslimextremisten de wereld willen veroveren. Bij de reclassering verklaart hij meermaals dat hij doelwit zal worden van een aanslag door moslimterroristen en dat hij zich daarom mag bewapenen. Hij vraagt een wapenvergunning aan, maar deze wordt in 2009 ingetrokken als men twijfelt aan zijn geestelijke gesteldheid.

Voor Bart is dat geen signaal om te stoppen met het verzamelen van wapens. Eind 2011 krijgt de politie een anonieme tip over de wapenverzameling van Bart en valt het huis van Bart binnen. Daar vinden ze een indrukwekkende verzameling. Op dat moment wordt hij zelf elders opgepakt. Daarbij droeg hij een veiligheidsvest, twee messen en een geladen vuurwapen.

De rechtbank veroordeelt van U. tot drie jaar cel wegens verboden wapenbezit. In hoger beroep verwijst het Hof de zaak door naar de Hoge Raad. Een vrij hoge straf, omdat de verdachte weigert mee te werken aan het behandelen van zijn geestesstoornis. De rechter laat doorschemeren dat hij vindt dat Bart een gevaar voor de samenleving is en dat hij zo lang mogelijk van straat moet worden gehouden. Hij gaat tegen die uitspraak in cassatie. In februari staat de zaak op de rechtbankrol.

Ondanks toezicht van de reclassering, een gerechtelijke uitspraak en analyse van GGZ-deskundigen komt Bart van U. op vrije voeten. Hij trekt weer in bij zijn zus op de Oudedijk in Rotterdam. Dat gaat echter niet soepel en zijn zus wil van hem af. Met het proberen te verkopen van de woning, wat bijna leidt tot een veiling, probeert ze van hem af te komen. Dat lukt niet en op 10 januari van dit jaar gaat het mis. Hij steekt zijn zus Lois dood en vlucht. Een dag later meldt hij zich in een Amsterdams politiebureau nadat het Openbaar Ministerie een foto verspreid. Hij wordt vastgezet en er wordt DNA afgenomen.

Dan gaat het snel. Het laboratorium meldt enkele dagen geleden een opvallende match. Het DNA van Bart van U. is ook aangetroffen op de vermoorde oud-minister Els Borst. Zij werd in februari vorig jaar in haar garage om het leven gebracht. Borst vertelde eerder bij haar kapper dat er een man voor de deur had gestaan die vroeg naar het adres van Wim Kok of Jan-Peter Balkenende. Vermoedelijk is die persoon ook van U. geweest. Een dag na de moord schopte hij stennis met vuurwerk bij het politiebureau in Amersfoort en daarvoor werd hij twee dagen vastgezet. Een psycholoog vond echter dat hij weer mocht gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.