Waarom komt Marine le Pen op de koffie bij Geert Wilders?

12 november 2013 om 09:01 door Rens Oving
Waarom komt Marine le Pen op de koffie bij Geert Wilders?

Wat wil Geert Wilders bereiken?
"De PVV heeft zich tot nu toe in het Europees Parlement niet aangesloten bij een fractie. Dat betekent dat zij eigenlijk niets te vertellen heeft. Als Wilders er in slaagt om onder ander met het Front National samen te gaan werken krijgt hij meer spreektijd, kan hij aanspraak maken op belangrijke functies en krijgt hij meer subsidie. Het vormen van een alliantie in het Europees parlement loont."

Kunnen ze dan samen wel potten breken in Europa?
"Het wordt een redelijk grote beweging, maar deze zal wel bestaan uit partijen uit een beperkt aantal lidstaten. Heel veel macht zullen ze dus niet krijgen. De kern van het samenwerkingverband wordt gevormd door de PVV, het Front National, het Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ. Daar komen waarschijnlijk de Zweedse Democraten nog bij. Maar dat is niet genoeg om in het Europees Parlement een officiële fractie te vormen, daarvoor zijn minimaal partijen uit zeven lidstaten nodig. Het is mogelijk dat de Deense Volkspartij en de Italiaanse Lega Nord zich ook nog aansluiten."

Waar vinden deze partijen elkaar?
"Ze zijn allemaal uitgesproken euro-sceptisch, en hebben daarnaast een ideologie die zich tegen immigraten, de islam en de huidige politieke elite keert."

Is het niet een beetje vreemd dat eurosceptische partijen in Europees verband willen samenwerken?
"Alleen door in Europa samen te werken kunnen ze hun anti-Europese geluid duidelijk laten horen in Brussel. Het doel heiligt dus deze keer de middelen."

Zit er ook een nadeel aan het verbond?
"In het verleden was Wilders terughoudend om zich bij partijen aan te sluiten die met rechts extremisme geassocieerd werden. Alle partijen die aan de beweging mee willen doen zijn nu heel hard bezig om geaccepteerd te worden, bijvoorbeeld door leden die blijk geven van antisemitische ideeën uit de partij te zetten. Maar incidenten blijven zich voordoen. Als een dergelijk incident het imago van de PVV aantast is dat natuurlijk slecht nieuws voor Wilders."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!