De eerste troonrede van Koning Willem-Alexander

17 september 2013 om 13:11 door Puck Roest

Koning Willem-Alexander leest vandaag voor het eerst de troonrede. Samen met zijn vrouw koningin Máxima stapt hij precies om 13.00 uur in de Gouden Koets. Zij arriveren daar om 13.15 uur. Vervolgens zal de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal als staatshoofd de Troonrede voorlezen. Prins Constantijn en Prinses Laurentien zullen de Koning en Koningin vergezellen tijdens de rit met de Gouden Koets. 

De route die de Gouden Koets dit jaar rijdt, loopt via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Toernooiveld, Lange Houtstraat en Plein naar het Binnenhof waar de koets stopt voor de Ridderzaal. Rond 14.00 uur vertrekt de Koning weer met de Gouden Koets langs dezelfde route terug naar Paleis Noordeinde. Voor het eerst zullen er weer twee tronen op het podium in de Ridderzaal staan. Máxima zal naast haar man zitten tijdens het lezen van de troonrede.

Hierna zal hij met het Koninklijk gezelschap op het balkon van Paleis Noordeinde verschijnen. Voor eerst staat deze nieuwe generatie op het balkon. De politie Haaglanden verwacht net als andere jaren circa 40.000 belangstellenden langs de route van de koninklijke rijtoer.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!