Hek langs Waterleidingduinen doet in winter damhert de das om

12 februari 2013 om 05:15 door Anne-Fleur Pel
Hek langs Waterleidingduinen doet in winter damhert de das om

De hekken die vorig jaar rond de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn geplaatst om de damherten binnen te houden, zijn mede de oorzaak van een grotere sterfte onder deze dieren deze winter. “De strook waar het hek is geplaatst, is een gevoelige plek”, zegt André Immerzeel van duinbeheerder Waternet. “Er leven hier veel mannetjes die voorheen op de weilanden buiten het natuurgebied graasden. Er is wel voldoende voedsel, maar ze weten het nog niet allemaal te vinden.”

Van een voedseltekort in de duinen is echter is geen sprake. Sommige mannetjes hebben zich simpelweg niet omgekeerd naar groener oorden en zijn de zwakste gebleken. “De hoge sterfte dit jaar komt niet enkel door de hekken”, onderschrijft Immerzeel. “Ook de onverklaarbare lange bronsttijd waarbij mannetjes niet tot nauwelijks eten en verzwakken, en de hoge populatie dragen bij. Dit is geen goede combinatie gebleken.”

In januari stierven vijftig dieren, vooral mannetjes, in het Noord-Hollandse duingebied. Vorig jaar januari en februari samen waren dit er tien, over het gehele jaar bekeken 102. In 2010 en 2011 respectievelijk 80 en 35. Volgens Immerzeel geven deze aantallen echter een vertekenend beeld, omdat er bij de jaarlijkse wintersterfte meerdere factoren meespelen. Gevolg dit jaar is wel dat veel meer wandelaars dode of stervende dieren opmerken. Meerdere mensen trokken hierover aan de bel bij onder meer stichting De Faunabescherming en deze krant. De teneur van de berichten is dat ze vinden dat de dieren teveel lijden en in dit soort gevallen afschieten geoorloofd moet zijn. “Dit is geen natuurlijk verloop meer, dit is dierenmishandeling!”, oordeelt bijvoorbeeld Aniek Teuwen. Zij wijdt de sterfte aan het voedselgebrek in de Waterleidingduinen.

Dieren afschieten die een hongerdood sterven om ze zo uit hun lijden te verlossen, behoort niet tot het beleid van Waternet. Dat is niet natuurlijk. In januari zijn acht damherten door duinbeheerders doodgeschoten, omdat er sprake was van ondraaglijk en of uitzichtloos lijden. Dit ging onder meer om aangereden dieren. Per geval beoordeeld de beheerder of afschot noodzakelijk is. “De dood is niet mooi om te zien, maar het hoort bij de natuur”, zegt Immerzeel. “De zwakke dieren trekken zich terug om een rustige dood te sterven. Wij laten dat begaan. We voeren ze ook niet af. Het is een natuurgebied, geen omheind park. Als ze schuimbekken of kermen is het een ander verhaal.”

De verwachting bij Waternet is dat de sterfte nu gaat afnemen, omdat de zwakke dieren inmiddels overleden zijn. Zij monitort momenteel wat de gevolgen zijn van het plaatsen van de hekken in het duingebied.

Al jaren woedt er een felle discussie over het wel of niet afschieten van damherten in de Waterleidingduinen. De gemeente Amsterdam is tegen het afschieten van damherten. De provincie Noord-Holland is voorstander.

De Faunabescherming is tegen afschot, maar is van mening dat de dieren waarvan duidelijk is dat zij de winter niet zullen overleven, uit hun lijden moeten worden verlost. “Ook in de Oostvaardersplassen wordt dit beleid gevoerd.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!