Iraakse homo's kunnen asielstatus krijgen

12 juli 2012 om 14:20 door Novum
Iraakse homo's kunnen asielstatus krijgen

Iraakse homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders komen in aanmerking voor asielstatus in Nederland. De situatie in Irak is voor deze groepen zo ernstig dat minister van Asiel Gerd Leers (CDA) heeft besloten dat ze asiel kunnen aanvragen. Dan moeten ze wel kunnen aantonen dat ze uit Irak afkomstig zijn.

Leers kondigde vorige week al aan geen onomkeerbare stappen te nemen bij de behandeling van asielverzoeken van Iraakse homoseksuelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een zogeheten thematisch ambtsbericht dat het nergens in Irak mogelijk is om openlijk homoseksueel te zijn zonder gevaar te lopen.

Op homoseksualiteit rust een groot taboe in de Iraakse cultuur waardoor discriminatie en geweld, zoals eerwraak, geregeld voorkomen. De autoriteiten nemen meestal geen maatregelen om dit tegen te gaan. Er is in sommige delen van Irak zelfs sprake van gericht geweld door milities tegen homoseksuelen, meldt het ministerie.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

Vier kansen om een vakantie naar SalzburgerLand te winnen!

Vier kansen om een vakantie naar SalzburgerLand te winnen!