Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 19 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Werklozen aan de slag bij Amsterdamse brandweer

Werklozen kunnen in Amsterdam Nieuw-West aan de slag voor het brandweerkorps. Bewoners zonder baan worden opgeleid tot brandvoorlichter om bewoners te informeren over de brandveiligheid in huis.

Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die hiermee werkervaring opdoen om hen beter voor te bereiden bij het vinden en behouden van een baan. ”Het is een van de projecten van ons waarmee we strijden tegen de werkloosheid en tegelijk een doel dienen op het gebied van veiligheid in de eigen wijk”, zegt een woordvoerster van Nieuw-West. Brandweer Amsterdam-Amstelland en stadsdeel Nieuw-West werken samen aan een brandveilige samenleving. Niet alleen door het blussen van brand, maar ook door het voorkomen ervan. Het doel van de brandweer is om de komende jaren het aantal branden, het aantal slachtoffers en de schade door brand terug te dringen. Dat wil de brandweer bereiken door, naast innovatieve manieren van brandbestrijding, zich steeds meer te richten op het voorkomen van brand.

Rookmelders plaatsen

Brandweer Amsterdam-Amstelland gaat met het landelijke project Brandveilig Leven langs de huizen om brandveiligheidsbewustzijn te vergroten. Vanuit stadsdeel Nieuw-West worden 48 werklozen opgeleid tot voorlichter Brandveilig om de brandweer hierbij te ondersteunen. Zij geven voorlichting over het voorkomen van brand en over rookmelders. Het doel is tijdens de pilot van drie maanden 4000 woningen in het stadsdeel te bezoeken. De deelnemers zijn niet-uitkeringsgerechtigden of mensen met een WW of WWB uitkering vanaf 18 jaar.

Lees ook: Brandweer rukt uit voor kat zonder hoogtevrees

De deelnemers krijgen een training van de Amsterdamse brandweer en een achttal trainingsbijeenkomsten om werknemersvaardigheden, sollicitatievaardigheid en zelfvertrouwen te vergroten. De voorlichters Brandveilig Leven werken onder begeleiding in koppels van twee en zijn herkenbaar aan een geel fluoriserend hesje met opdruk Gemeente Amsterdam. De komst van de voorlichters wordt altijd aangekondigd met een bewonersbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.