Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 14 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Help, mijn buren zijn toeristen!

Rondslingerend afval, joelende vakantievierders, slaande deuren. Bijna een op de vijf Amsterdammers ondervindt overlast van buren die hun woning aan toeristen verhuren. In het centrum is dit zelfs een op de drie bewoners.

Dat blijkt uit onderzoek van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Regels

Gemiddeld verhuurt 4 procent van de Amsterdammers zijn woning voor vakantiedoeleinden. Dit mag volgens de gemeente maximaal twee maanden per jaar en voor maximaal vier personen per keer. Vooral in West is op deze manier een zakcentje bijverdienen erg populair, gevolgd door de binnenstad en Oost.

Britse hooligans

Hoewel het in veel gevallen goed gaat, kan het in andere gevallen ook goed mis gaan. Sander die in de binnenstad woont, is zijn huurhuis zelf verloren door vakantieverhuur. „Ik liet een vriend van mij die al een woonboot en twee andere huizen verhuurde via Airbnb mijn huis erbij plaatsen, omdat ik ging samenwonen”, vertelt hij. „De huurders werden niet gescreend, waardoor er vanalles binnenkwam. Mijn buren werden er gek van. De wisselende mensen, de rolkoffertjes, het de hele dag door met de voordeur slaan. Zij hebben uiteindelijk mijn huisbaas gebeld.” En deze was op zijn zachtst gezegd niet blij met wat hij aantrof toen hij door de openstaande deur naar binnen liep. „Hij zag een paar Britse hooligans die onderuit gezakt op de bank zaten en bierblikjes naar elkaar aan het gooien waren. Voor ze op tafel lag een berg coke. Zij konden direct vertrekken, en ik ook.”

Geblokkeerd

Om overlast voor de buren tegen te kunnen gaan en Amsterdammers op de verhuurvoorwaarden te wijzen, zijn de gemeente en Airbnb – een van de grootste online marktplaatsen voor het tijdelijk verhuren van huizen – per 1 februari dit jaar een samenwerking aangegaan. Gebruikers die herhaaldelijk niet aan de voorwaarden voldoen worden geblokkeerd en op de website van Airbnb krijgen (ver-)huurders nu via pop-ups de verhuurvoorwaarden voorgeschoteld.

Toeristenbelasting

Daarnaast moet er toeristenbelasting afgedragen worden. Deze moet Airbnb aan de gemeente betalen zodat verhuurders in ieder geval aan deze wettelijke verplichting voldoen. Niet alle verhuurders zeggen hier namelijk van op de hoogte te zijn, blijkt uit het onderzoek van OIS. Volgens de onderzoekers draagt ruim tweederde van de verhuurders geen toeristenbelasting af.

Lees ook: Airbnb brengt toeristenbelasting in rekening

In Amsterdam vonden er vorig jaar 400.000 overnachtingen plaats in particuliere woningen schat de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek. Dit is ongeveer 4 procent van het totaal aantal toeristische overnachtingen in de hoofdstad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.