Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 8 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Krakers moeten na 32 jaar uit Slangenpand

Het, volgens de krakers, oudste kraakpand van Nederland moet leeg. Het kleurrijke pand aan de Amsterdamse Spuistraat met een slang erop, ook wel Slangenpand genoemd, moet op 18 maart opgeleverd worden. Woningbouwvereniging De Key wil het pand gebruiken voor bedrijfsruimten, een parkeergarage en woningen.

Het pand werd in de jaren ’80 gekraakt en is ondertussen uitgegroeid tot een opmerkelijke verschijning in het centrum. Creatievelingen en kunstenaars doen er al ruim dertig jaar hun werk.

Niet voorbij

De rechter heeft geoordeeld dat er sprake is van een ‘dringend eigen gebruik’ en daarom is er toestemming gegeven voor ontruiming van het pand. Maar, volgens de krakers is de woningbouwvereniging helemaal niet van plan om het pand te gebruiken. In vorige rechtszaken zou de woningbouwvereniging hebben aangegeven dat ze voorlopig niet beginnen met bouwen. De krakers zijn daardoor bang dat het pand voor niets ontruimd moet worden. Hun petities hebben nog niets opgeleverd. Maar in een filmpje op hun website, welke gemaakt is als statement tegen de oplevering, stellen ze dat het nog niet voorbij is.

Vergunningen

De Key laat in een reactie aan AT5 weten wel degelijk concrete plannen te hebben met de panden. Ook de nodige vergunningen voor renovatie, sloop en nieuwbouw zijn ondertussen al verstrekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.